• Banana Award voor de Plus

    Werkgroep Fairtrade
  • Banana Award voor de Plus

    Werkgroep Fairtrade
  • Banana Award voor de Plus in Houten

    Werkgroep Fairtrade

Plus en Spar krijgen Banana Award

HOUTEN / SCHALKWIJK Op vrijdag 10 mei 2019 hebben de supermarkten Plus in Houten en Spar in Schalkwijk de "Banana Award" ontvangen. Deze supermarkten krijgen deze Award omdat zij 100% Fairtrade bananen verkopen. De Awards zijn uitgereikt door wethouder Herman Geerdes en oud-wethouder Willy Wagenmans. De Awards werden uitgereikt vanwege de fairtrade week, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor het belang van producten met een eerlijke prijs.

"Wij zijn blij met supermarkten zoals Plus en Spar, omdat zij het aandurven uitsluitend fairtrade bananen te verkopen. En dat loopt heel goed, want hun klanten kunnen zich daar prima in vinden. Wij hopen dat andere supermarkten dit goede voorbeeld zullen volgen, niet alleen voor bananen maar ook voor andere producten", aldus Willy Wagenmans.

Wagemans is voorzitter van de Werkgroep Fairtrade gemeente Houten. De werkgroep spant zich in om de verkoop en het gebruik van fairtrade producten in Houten te verbeteren. Dit jaar viert de werkgroep haar tienjarig jubileum en organiseert daarom in november een Food&Fashion Festival.

BANANEN Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen (!) bananen, zo'n 42 bananen per persoon. Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk uit het vuistje op te eten. Fairtrade Gemeenten vinden het belangrijk dat supermarkten 100% fairtrade bananen inkopen. Zo hoeft de consument niet meer te zoeken en eet dus alleen nog maar eerlijke bananen!
In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo fairtrade bananen verkocht, dat is ongeveer 1,7 miljoen dollar premie. Per doos bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Bijvoorbeeld aan investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs.