Nieuw jaar, nieuwe regels

Met een nazomer die van geen ophouden weet, lijkt het nieuwe jaar nog ver weg. Toch zijn de regeringsplannen voor komend jaar al weer gepresenteerd. Ook op de huizenmarkt worden volgend jaar wijzigingen doorgevoerd. Wat betekent dat voor jou, als je in 2017 je droomhuis koopt of gaat verbouwen?

Om te beginnen daalt vanaf 2017 het maximale bedrag dat je mag lenen. Een nieuwe hypotheek bedraagt volgend jaar maximaal 101% van de marktwaarde van de woning. Nu is dit nog 102%. Eén procentje minder lijkt weinig, maar het kan betekenen dat je zomaar een paar duizend euro meer spaargeld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Want je kunt naast de koopsom van je woning nog maar 1% extra lenen om bijvoorbeeld notaris- en makelaarskosten te financieren. Die bijkomende kosten bedragen meestal rond de 6%. Vanaf 2017 moet je dus ongeveer 5% aan eigen geld meebrengen. Op hypotheker.nl vind je een rekenvoorbeeld.

Maar er is ook goed nieuws. De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning wordt in 2017 verruimd naar € 100.000. Daarmee hoopt het kabinet een extra stimulans te geven aan het gebruiken van een schenking om een hypotheek af te lossen of een eigen huis te kopen. Je hypotheek wordt lager; dat scheelt in je maandlasten! De vrijstelling geldt voor iedereen tussen de 18 en 40 jaar en is per schenker eenmalig, maar je mag het geld verspreid over drie aaneengesloten jaren benutten. Ook is de schenking niet langer beperkt van ouders aan kinderen.

Verder wordt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens vanaf volgend jaar gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. NHG geeft je bank de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald en daar staat een rentekorting tegenover. Tot 1 januari 2017 geldt nog een maximale hypotheek van € 245.000 om in aanmerking te komen voor NHG.

Meer weten over wat er vanaf 2017 verandert? Kom gerust eens langs bij één van onze adviseurs. We informeren je graag over je financiële mogelijkheden, nu of in het komend jaar.

Ronald Hensen

De Hypotheker

De Molen 6A Houten

030-6376545