• Arie Smeding en Willem Staphorsius van Kringloopwinkel Noppes.

    Marijke Dekker

Laat je verrassen bij Noppes

HOUTEN Van oude piano tot retro platenspeler, van bankstel tot kuipstoeltje en van kleding in alle soorten en maten tot speelgoed. Het is telkens weer een avontuur om te shoppen in Kringloopwinkel Noppes Houten. Een warenhuis dat voluit bijdraagt aan een schoner milieu en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun kracht zet.

Marijke Dekker

In het, sinds de heropening in november 2016, duurzaamste kringloopwarenhuis van Nederland draait alles om duurzaamheid. Niet alleen krijgen spulletjes een tweede leven, op alle manieren wordt een bijdrage geleverd aan een schoner milieu, vertelt bedrijfsleider Arie Smeding. "Samen met de gemeente Houten hebben we een duurzaam pand gerealiseerd. Zonnepanelen op het dak, een warmte-terugwin-installatie, buizen waardoor zoveel mogelijk daglicht naar binnen stroomt, goede isolatie, en de buitenzijde van gerecycled steigerhout en vogelhuisjes. Bovendien zorgen we met elke kilo aan spullen die we een tweede leven geven, dat het milieu met een kilo CO2 wordt ontlast."

MISSIE Behalve het realiseren van een schoner milieu heeft Noppes ook nadrukkelijk als doel om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Noppes is oorspronkelijk ontstaan uit een sociale werkvoorziening", vertelt Willem Staphorsius, algemeen directeur van Noppes, de stichting die landelijk 15 kringloopwinkels omvat. "Het zit in ons DNA. Het is zo mooi om een grijns op iemands gezicht te zien als hij of zij een kans krijgt in de maatschappij. Werk is zoveel meer dan werk. Het gaat ook om de sociale context. We halen mensen uit een sociaal element, bieden structuur, geven vertrouwen om te groeien, en bouwen een baan om iemands mogelijkheden en talenten heen. Mooi om iemand in z'n kracht te kunnen zetten."

Het 22 personen tellende Houtense team staat graag voor de klant en voor elkaar klaar. En is nauw betrokken bij de inrichting van het pand, dat verzorgd en gezellig oogt. Arie: "We zijn een hecht team met veel zelfstandigheid en korte lijnen. Het is echt onze winkel, en we verzorgen het als een goed huisvader."

VEILINGKAST Het team organiseert regelmatig speciale initiatieven. Zoals themamarkten, het gratis uitlenen van warme truien voor de Houtense warme-truien-dag, en voorlichting aan scholen. Nieuw is de veilingkast: een kast waarin duurdere artikelen worden uitgestald, waarop schriftelijk kan worden geboden. Na twee weken gaat het product naar de hoogste bieder.

HIP Noppes is er voor iedereen, voor jong en oud, voor mensen met een kleine en met een grote beurs. "Het is altijd een avontuur om hier te winkelen", vindt Willem. "Kom snuffelen. Vintage is hip. En steeds vaker zien we ook opa's en oma's die hun kleinkinderen platenspelers of typemachines laten zien. Nog educatief ook!"

Kijk voor meer informatie op www.noppeskringloopwinkel.nl of kom gewoon eens langs op De Brug 13a en laat je verrassen!