• Daan Uylenbroek wil laten zien dat sporten juist voor jonge kinderen belangrijk is.

    Arma fotografie

Kids Lodge Houten: Sporten voor alle leeftijden

Advertorial

HOUTEN Bij Kids Lodge Houten kun je niet alleen terecht voor kinderopvang, maar ook voor een breed programma sportactiviteiten voor kinderen én volwassenen.

door Charella Hulsbosch

Daan Uylenbroek komt nog maar net van de gymlerarenopleiding als hij bij Kids Lodge de kans krijgt om in het splinternieuwe pand de zwemlessen op te zetten. Jaren later vertelt hij trots over de extra lessen die Kids Lodge aanbiedt, zodat ze meer zijn dan alleen maar een kinderopvang.

Neem het sportparadijs. Daar kan elk kind in de leeftijd van 1 tot 4 jaar sporten. In die leeftijdscategorie is er namelijk niet zo heel veel te vinden, aldus Daan. ,,Tot een kind zeven jaar oud is, gebeurt er op motorisch gebied zoveel dat sporten wel degelijk belangrijk is. Bij ons leren ze daarnaast ook omgaan met leeftijdsgenootjes, feedback krijgen en het is goed voor het evenwicht en hand- oog coördinatie." In de speciaal ingerichte gymzaal op de eerste verdieping staan voor die les sporttoestellen, helemaal afgestemd op het kunnen van de allerkleinsten.

Onder het sportparadijs zit het zwembad, waar ervaren en gepassioneerde zwemdocenten van de zwemlessen altijd een feestje maken. Het A, B of C-diploma halen gebeurt volledig afgestemd op wat het kind al kan, en in kleine groepjes van acht, waardoor alle ruimte ontstaat voor persoonlijke begeleiding.

In datzelfde zwembad wordt ook een speciale cursus gegeven: Aqua Child. ,,Daar leren we kinderen vanaf tien maanden tot vier jaar oud zichzelf te redden als ze in het water belanden", legt Daan uit. Een bijzondere cursus als je bedenkt dat tien maanden best jong is om daar al mee te beginnen. ,,Zes weken lang heb je dan elke werkdag tien minuten les. Dat is puur omdat het voor jonge kinderen noodzakelijk is om veel en snel achter elkaar te blijven herhalen. Hierdoor zien zij zichzelf enorm verbeteren en krijgen zij het vertrouwen dat zij nodig hebben om zichzelf en in elke situatie te redden."

Voor de kleuters is er kleutervoetbal op zaterdag en voor de talenten in de dop vanaf zeven jaar is er voetbaltraining. ,,Onze voetbalschool heet 'Durf te dromen' en is bedoeld voor kinderen die al voetballen, maar net even een extra keer in de week aan hun techniek willen werken."

De ouders kunnen in het aanbod niet achterblijven. In het zwembad worden verschillende aqua-fitnesslessen gegeven. ,,Aqua-drums is een goed voorbeeld van een best wel intensieve training waarbij je in het water met twee drumstokken op het water slaat." En voor wie wil sporten en van afwisseling houdt, heeft Daan nog wel een tip. ,,Het top fit programma, waarbij we elke donderdag iets anders doen. Suppen, trefballen, basketballen. Een soort gymles voor volwassenen, voor mensen die niet elke week hetzelfde willen doen."

Daan hoopt vooral dat ouders bewust gaan nadenken over sporten op jonge leeftijd. ,,Er zijn allemaal voordelen aan de kinderactiviteiten. Het is belangrijk dat ze gaan bewegen en dat er ook over wordt nagedacht wat dit betekent voor kinderen. Daarom leggen wij bij Kids Lodge ouders ook altijd goed uit waarom we bepaalde keuzes maken. Alles wat we hier doen is leuk, maar vooral ook heel erg goed om te doen."