• Leo en Aukje de Klijn van De Klijn Uitvaartzorg in Houten maken een uitvaart heel persoonlijk.

    Margriet Hunse

"Iedere uitvaart is bijzonder"

Leo de Klijn heeft 20 jaar ervaring als uitvaartverzorger. Samen met zijn vrouw Aukje begon hij deze zomer een eigen uitvaartbedrijf, De Klijn Uitvaartzorg. In zijn kantoor aan de Edelsteen  in Houten vertelt hij wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart.

{BELANGRIJKE BESLISSINGINGEN] "Als iemand is overleden wordt eerst een arts ingeschakeld. Die geeft twee verklaringen af, één voor de gemeente en één -geanonimiseerd- voor het CBS. Daarna kan de uitvaartondernemer worden gebeld. Op de eerste dag moeten er een paar belangrijke beslissingen genomen worden: wordt de overledene begraven of gecremeerd en waar wordt het lichaam opgebaard. Als het lukt wordt ook de eerste dag de tekst voor de rouwbrieven opgesteld." Leo laat een map met zelfontworpen voorbeelden zien, van eenvoudig wit tot landschappen met koeien of een afbeelding van de Domtoren. "Het is belangrijk dat de kaart snel verstuurd kan worden. Dan is er voor alle genodigden snel duidelijkheid over wanneer de uitvaart is."

INVULLING GEVEN AAN CEREMONIE Bijzonder uitvaarten maakte Leo de Klijn genoeg mee. Elke uitvaart is namelijk bijzonder, vindt hij. "De uitvaart van je oude tante is net zo uniek als die van een bekende Nederlander." Als mensen zelf geen pastoor, dominee, of andere voorganger hebben kan ik ze helpen om invulling te geven aan de ceremonie. Door zijn informele, laagdrempelige werkwijze heeft Leo de ervaring dat mensen zich snel bij hem op hun gemak voelen.

PERSOONLIJKE AANDACHT Wat De Klijn Uitvaartzorg bijzonder maakt, is de persoonlijke aandacht voor elke situatie. "Je bent samen 5 dagen intensief bezig." Een uitvaart vindt doorgaans na 5 werkdagen plaats, dus in praktijk komt dat neer op een week. Voor elke uitvaart maakt Leo een draaiboek om de nabestaanden houvast te geven.  "Na de uitvaart houdt voor ons het contact niet meteen op. Sommige mensen hebben nog een tijdje ondersteuning nodig. Die kunnen we dan doorverwijzen naar een goede hulpverlener of deskundige op een specifiek gebied." Aukje heeft bovendien een mooi assortiment herinneringssieraden en glasobjecten bijeengebracht, waarin wat as van de overledene verwerkt kan worden. Alle informatie is te vinden op www.deklijnuitvaartzorg.nl.