• Peter en René van Sterpoelier Van der Lingen gunnen hun klanten de kwaliteit en de smaak van het Gildehoen

    Margriet Hunse

Gildehoen bij Sterpoelier Van der Lingen

Een van de bekende versspeciaalzaken in het Rond in Houten is Sterpoelier Van der Lingen. Samen met zijn collega Peter staat eigenaar René van der Lingen al dertien jaar achter de toonbank, net voorbij de schuifdeuren in de gang naar de Albert Heijn. Van de meeste klanten weet hij van tevoren al wat er op hun boodschappenlijstje staat. Van der Lingen heeft plezier in zijn werk en geniet van het contact met de klanten. "Je hoort heel wat verhalen. Als ik met pensioen ben kan ik er een boek over schrijven!"

WILDSEIZOEN In de koelvitrine ligt een groot assortiment aan producten. Van der Lingen verkoopt onbereid kippenvlees, maar voor wie het zich een avondje makkelijk wil maken heeft hij ook zelfgemaakte kant- en-klare producten. Daarnaast verkoopt hij worst, eieren, sauzen en nog veel meer. Half oktober gaat het wildseizoen weer van start. Tot half februari heeft de poelier dan een grote keuze aan wild. "En wat er op dat moment niet is kan een dag later worden geleverd. Het wild is allemaal geschoten in Nederland en Schotland, het is dus geen kweekvlees zoals het wild dat in supermarkten verkocht wordt."

BETERE KWALITEIT Vlees van kiloknaller-kwaliteit komt er bij Van der Lingen niet in. "6 euro de kilo, dat kan toch helemaal niet? Dat vlees komt waarschijnlijk helemaal uit Brazilië. En het smaakt naar niks." De poelier is opgeleid als kok en gunt zijn klanten een smakelijk eten op hun bord. Hij is blij dat de belangstelling van de consument voor zelf koken weer terug lijkt te zijn. Het kippenvlees dat hij verkoopt is afkomstig van Nederlandse boerderijen. De afgelopen jaren is hij geleidelijk overgestapt op een ander kippenras: de Hubbard. "Het kost misschien iets meer, maar de kwaliteit is ook beter. Het is een ras dat steviger vlees levert met nog meer smaak. Ze zijn ook groter, en dat is te zien aan de kippenpoten en de borstfilets."

ANTIBIOTICAVRIJ Voor Van der Lingen zijn de leefomstandigheden van de kippen ook van belang. De dieren leven in zeer ruime scharrelstallen met natuurlijk daglicht. De kippen worden gevoerd met 100% plantaardig voer, en zijn bovendien helemaal vrij van antibiotica. Het vlees wordt verkocht onder het merk Gildehoen. "Steeds meer poeliers en slagers stappen over op het Gildehoen. De hoge mate van dierenwelzijn levert een smakelijker product op. En het is een 100% Nederlands kwaliteitsproduct." Binnenkort is het al het vlees bij Sterpoelier Van der Lingen afkomstig van het Gildehoen.Sterpoelier Van der Lingen is te vinden aan Onderdoor 72. Meer informatie over het assortiment en het Gildehoen is te vinden op www.sterpoelierlingen.nl en op de facebookpagina Sterpoelier-van-der-lingen.