Betaal je risico-opslag op je hypotheek?

HOUTEN Je hoort vaak over woningen die onder water staan. De schuld is dan hoger dan de waarde van het huis. Maar veel mensen hebben een hypotheek die juist stukken láger is dan de waarde van hun woning. Bijvoorbeeld als ze er wat langer wonen, of een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost. Als je woning ver 'boven het water uitsteekt', kan misschien je hypotheekrente omlaag. Daar moet je vaak wel zelf om vragen bij je geldverstrekker.

Dat zit zo:

Als je een hypotheek afsluit, loopt de bank een risico dat jij die lening niet kan terugbetalen. Dat risico bestaat vooral als de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Daarom rekenen banken in dit soort situaties een risico-opslag. Die wordt doorberekend in een hogere hypotheekrente.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie garandeert deze NHG dat een eventuele restschuld aan de bank wordt uitgekeerd. Dat levert de bank zekerheid op. De meeste banken rekenen daarom al een rentekorting bij het aangaan van een NHG-Hypotheek.

Ook als je huis veel meer waard is dan je hypotheekschuld, loopt de bank weinig risico op een restschuld. Dan zou de risico-opslag in principe kunnen worden verlaagd. De rentekorting die dat oplevert, scheelt al gauw een paar tientjes in je maandlasten.

De meeste geldverstrekkers wijzen je niet op de mogelijkheid om opslagen te verlagen. Wel wordt bij een nieuwe rentevaste periode weer naar de schuld en woningwaarde gekeken. Tussentijds moet je als klant zelf aan de bel trekken over mogelijke rentekorting. Het kan dus zijn dat je al een tijdje (teveel) risico-opslag betaalt, terwijl dat niet meer nodig is omdat je in een lagere risicoklasse bent beland. Kan de moeite waard zijn om daarover met je bank in gesprek te gaan.

Als de bank toch vasthoudt aan risico-opslag, omdat het bijvoorbeeld alleen gewijzigd kan worden bij een nieuwe rentevaste periode, kun je overwegen je hypotheek over te sluiten. Dat brengt wel kosten met zich mee, zoals notaris- en advieskosten. Maar die zou je kunnen terugverdienen met je nieuwe hypotheek. Weten hoe dat in jouw situatie uitpakt? Maak een afspraak en kom langs. We rekenen het graag voor je uit. En regelen desgewenst alles rond het oversluiten van je hypotheek. Wie weet begint ook voor jou de nieuwe lente met minder rente!

De Hypotheker Houten

De Molen 6A, 3994 DB Houten

Telefoon:030 637 6545