• Wat doe je als je geen stempas ontvangen hebt?

    Martin Monkel

Verkiezingen maar geen stempas

HOUTEN Volgende week woensdag zijn er verkiezingen. Dan worden de leden van de provinciale staten en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap gekozen. Maar wat doe je als je geen stempas ontvangen hebt? Dan neem je contact op met de gemeente en vraag een nieuwe aan. Maar dan gaat het nog niet in alle gevallen goed. Het blijkt dat een deel van de stempassen niet is bezorgd. ,,We werken er hard aan om de fout te herstellen. Wie vragen heeft, mag ons natuurlijk altijd bellen'' zegt de gemeente in een reactie.

Martin Monkel

STEMPAS Uit een telefoontje met de heer Van Houwelingen uit de wijk De Hoeven volgt dat hij, maar ook zijn buren en andere bewoners in de wijk nog steeds geen stempas hebben ontvangen. Hij heeft gebeld met de gemeente en heeft de situatie uitgelegd. ,,Er zou maandag jl. een speciale koerier langskomen om de stempas te brengen. Maar die maandag geen koerier, en dus nog steeds geen pas om te kunnen stemmen''. Van Houwelingen geeft aan dat in de wijk veel oudere mensen wonen, die afhankelijk zijn van een rollator of anderszins minder mobiel zijn. Hij is verbaasd dat de gemeente zich in deze situatie niet wat meer proactief opstelt. ,,Als er zo'n signaal komt dan kunnen ze toch in de wijk gaan informeren of mensen wel of geen pas hebben ontvangen?''. Uit navraag blijkt dat Sandd verantwoordelijk is voor het bezorgen van de passen. ,,Misschien heeft die bezorger iets anders gedaan dan de passen in de brievenbus te stoppen'' zegt Van Houwelingen verontwaardigd.

Opvallend in natuurlijk wel dat deze inwoner er echt alles aan doet om woensdag te kunnen stemmen, en dat is te waarderen. De verwachtingen over de opkomst zijn al niet te hoog gespannen en dan siert het als er zoveel energie in gestoken wordt.

GEMEENTE In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente dat een deel van de stempassen niet is bezorgd. ,,Onze bezorger zoekt uit wat er is misgegaan en waar de stempassen zijn gebleven. We roepen inwoners, die geen stempas hebben ontvangen op een vervangende stempas aan te vragen. Voor de bezorging van de vervangende stempassen zetten we een koerier in. Wie een vervangende stempas heeft aangevraagd, krijgt die uiterlijk de volgende werkdag thuisbezorgd.  Al met al vinden we dit een vervelende situatie. We vinden het ook spijtig dat het bij inwoners voor verwarring zorgt.''.

U vraagt een nieuwe stempas aan als u uw oude pas kwijt bent of als u uw stempas nooit heeft ontvangen, zo is te lezen op de website van de gemeente. Een schriftelijk verzoek daartoe moet uiterlijk vijf dagen voor de dag van de stemming door de gemeente zijn ontvangen. Mocht dat niet gelukt zijn dan kan de inwoner tot 12.00 uur op de dag voor de stemming bij de balie van de gemeente mondeling een kiezerspas aanvragen. Telefonische informatie leert dat hierover door de gemeente op vele manieren is en wordt gecommuniceerd. ,,De afgelopen dagen hebben we bijvoorbeeld extra publicaties geplaatst in de lokale media en is er een bericht geplaatst op de lichtkrant. Maar dan kan het in individuele gevallen toch misgaan'' aldus de gemeente. Vanuit die optiek nemen we aan dat de heer Van Houwelingen (en zijn buren) de stempas toch tijdig ontvangen om woensdag a.s. te gaan stemmen. U toch ook?