• Wis- en natuurlyriek van Drs. P en Marjolein Kool

    Nijgh & Van Ditmar

Wis- en natuurlyriek

SCHALKWIJK Marjolein Kool schreef samen met Drs. P een bundel gedichten over de exacte vakken. Dit boek verscheen in 2000. Drs. P is inmiddels helaas overleden, maar het boek is nog steeds een groot succes. Recentelijk verscheen de zevende druk.

Ali van Vemde

Marjolein Kool heeft op verzoek van de uitgeverij 23 nieuwe gedichten toegevoegd. In het radioprogramma de Taalstaat mocht ze hier onder andere over vertellen. Heinz Polzer, oftewel Drs. P was een taalvirtuoos en zeer gewaardeerd door zijn liedteksten en light verse-gedichten. Hij kreeg hiervoor in 2000 de Tollensprijs vanwege zijn bijzondere omgang met de Nederlandse taal. Marjolein Kool is een van Nederlands zeldzame dichteressen in het lichte vers. Van haar hand verschenen eerder 'Python in de plantenbak' en 'Autowrak en opklapbed'.

Met het boek Wis- en natuurlyriek wordt de kloof tussen alfa's en bèta's overbrugd. De alfa's worden ingevoerd in de wet van Buys Ballot en de vorm van de kubo-octaëder. De bèta's zullen ontdekken dat er ook versvormen bestaan die gebonden zijn aan wetten, regels en formules. Kortom, een boek voor iedereen. Het boek is een plezier om te lezen. De bijzondere verzen, doorspekt van de nodige dosis humor, laten de lezer kennismaken met begrippen en stellingen uit de wis- en natuurkunde. Het boek is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 18 september een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'De Blauwe Sleutel' van Ronald van der Pol is gewonnen door Gijs van der Bildt. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl