• De GoSwim zwemmers op het EK. Vlnr: Victor Barnar, Martin van Vaardegem, Erwin Beringen en Tessa Lukassen.

    Linda Kerkmeester

Zwemmers GoSwim namen deel aan EK Masters

HOUTEN Vier zwemmers van GoSwim Houten namen 25 tot en met 29 mei deel aan het Europees Kampioenschap Masters zwemmen in Londen. Ze zijn alle vier tevreden over hun prestaties. Ze vinden dat ze het gezien de omstandigheden goed hebben gedaan. Tessa Lukassen zwom op allebei haar afstanden een persoonlijk record en is dus zeer tevreden over haar prestaties: "Allebei met een seconde verbeterd."

John van Amerongen

Victor Barnar uit Maarsen (38) zwemt al sinds zijn zevende. Hij heeft een periode van 15 jaar niet gezwommen en is vier jaar geleden sinds hij in Houten is komen wonen bij GoSwim weer begonnen. "Ik heb vroeger nooit het besef gehad van Masters zwemmen." Bij de Masters zijn de zwemmers ingedeeld in leeftijdsgroep die vijf jaar beslaan. Tessa Lukassen (29) zwemt ook sinds haar zevende jaar. Ze heeft af en toe een jaartje wel eens niet gezwommen. Ze woont in Meteren en zwemt sinds drie jaar bij GoSwim in Houten. Erwin Beringen (49) zwom op het EK Masters in de leeftijdsgroep 50-54. "Ze kijken naar de leeftijd die je hebt op 31 december", zo legt Victor uit. Ook Martin van Vaardegem (34) die nu in Nieuwegein woont, zwemt bij GoSwim en zwom op het EK in Londen.

MOOIE ERVARING "Het is een leuk evenement. Het is een gigantisch leuke happening om mee te maken. Je praat met iedereen, ook de buitenlanders", zo vertelt Erwin. "Het was het eerste grote evenement in dat bad na de Olympische spelen in Londen", zo zegt Victor. Tessa: "Gewoon geweldig met alles er omheen. De sfeer in de groep was ook geweldig. Het geeft positieve energie om weer verder te trainen. Om te kijken wat er nog meer in zit." Victor: "Een hoop ervaring rijker, dat je dan weer hoopt mee te nemen naar volgende wedstrijden. Zwemmers als Ranomi Kromowidjojo en Sebastiaan Verschuren, zwommen een week eerder in datzelfde bad.

EK MASTERS De zwemmers konden zich in het jaar voorafgaand (2015) aan het EK Masters kwalificeren. Tessa realiseerde zich aan het begin van dit seizoen dat ze vorig jaar een tijd gezwommen had waarmee ze gekwalificeerd was voor het EK Masters en besloot zich op het EK voor te bereiden. Victor en Martin wilden deelnemen aan het WK in Canada in 2014. Dat was praktisch gezien niet haalbaar. Ze besloten om in Londen op het EK te zwemmen.

OMSTANDIGHEDEN Op het EK Masters in Londen waren veel deelnemers. De zwemmers moesten één wedstrijd zwemmen en die tijd bepaalde de eindstand in het EK. Ze moesten veel wachten. Er zat veel tijd tussen de warming-up en de wedstrijd. Geen optimale omstandigheden dus door het grote aantal deelnemers en daardoor beperkte inzwemmogelijkheden. In totaal namen 9.218 zwemmers deel aan dit EK. Ze waren verdeeld over 40 nationaliteiten waarvan 409 Nederlanders en dus vier deelnemers van GoSwim uit Houten.

TEVREDEN Tessa zwom dus persoonlijke records. De anderen lukte dat niet. Ze zijn allemaal tevreden over hun prestaties. 

UITSLAGEN Victor (categorie 35+) werd op de 100m schoolslag 33e van de 103 deelnemers. Op de 200m schoolslag werd hij 21e van de 63. Op de 100m vrije slag werd hij 75e van de 202 deelnemers aan dat onderdeel. Erwin (categorie 50+) werd op de 100m schoolslag 92e van de 143. Op de 100m vrije slag werd hij 104e van de 245. Op de 50m vrije slag werd 100e van de 222. Martin (categorie 30+) werd 188 van de 231 op de 100m vrije slag. Op de 200m wisselslag werd hij 56e van 69. Op de 50m vlinderslag werd hij 151e van de 187. Tessa werd in categorie 25+ 65e op de 100m schoolslag. Op de 100m vrije slag werd ze 88e van de 206.