• Het driemansblok van Taurus stopte menig aanval van Zaandam af.

    Eric Visch / Toewan

Zinderende wedstrijd Taurus

HOUTEN Zaterdag speelde SV Land Taurus Heren 1 in de eredivisie volleybal tegen het net gepromoveerde Zaanstad Heren 1. Winst was de verwachting, maar dat ging niet zo gemakkelijk als gedacht.

Richard Thoolen

DRIEMANSBLOK De eerste punt was nog voor Zaandam,  maar Taurus stelde daarna orde op zaken. Door steeds van aanvalssysteem te wisselen werd de verdediging van Zaandam regelmatig verrast en kon Taurus een voorsprong op bouwen: 10-5. Met name Leroy Boerefijn liet in deze fase een paar mooie smashes zien. Maar ook het driemansblok van Taurus bleek een geducht wapen waardoor ook menig punt werd binnen gehaald. Taurus bouwde de voorsprong langzaam uit en met 25-15 werd de eerste set binnengehaald.

2 PUNTEN VERSCHIL De tweede set werd een zelden vertoond spektakelstuk. Zaandam had aanvankelijk het betere spel en kwam op een terechte voorsprong van 8-13. Het thuispubliek begon daarop onrustig te worden en moedigde hun team aan door hard 'TAURUS-TAURUS' te scanderen. Dat hielp maar weinig en een paar minuten later werd de stand van 12-17 bereikt. De mannen van Taurus gingen steeds krampachtiger spelen, en het leek er op dat men de tweede set aan Zaandam zou moeten laten. Oud-international Jelle van Jaarsveld bracht rust in het team en scoorde belangrijke punten met zijn loeiharde smash. Ook Libero Mats Bleeker en Bert Sturkenboom bewezen hun grote waarde voor de ploeg door sterk te verdedigen en met precisie aan te vallen. Taurus vocht zich terug naar 20-20. Door twee onnodige fouten werden kostbare punten verspeeld en keek men weer tegen een achterstand aan: 21-23. Het werd doodstil in de sporthal toen Zaandam bij 23-24 mocht serveren voor de setwinst. Het lukte Zaandam echter niet om de winnende punt te maken en Taurus kwam weer langszij. Er brak een bijzonder spannende fase in deze tweede set aan waarbij beide ploegen een aantal maal op voorsprong stond en mocht serveren voor de setwinst. Bij  32-33 kreeg Bert Sturkenboom een gele kaart en mocht Zaandam gaan serveren. Zaandam wil de setwinst pakken met een snoeiharde sprongservice maar ziet de bal net aan de verkeerde kant van de lijn stuiteren. Beide ploegen laten dan zenuwachtig maar sensationeel spel zien. Jorad de Vries heeft liggend op de grond een schier onmogelijke redding en houdt bij 34-33 de bal levend. Het is Jesse Terhorst die daarna de bal binnen slaat en met 35-33 een zwaarbevochten tweede set binnen haalt.

ERVARING BEPAALT De derde set lijkt een herhaling van de tweede set te worden en tot 17-17 houden beide ploegen elkaar in evenwicht. Dan nemen Jelle van Jaarsveld, Hidde Uitenbosch en Leroy Boerefijn hun ploeg op sleeptouw en wordt ogenschijnlijk eenvoudig met 25-20 de set- en matchwinst verkregen.

Trainer Niels Plinck: "Het was lang niet altijd mooi, maar de winst is belangrijker. We waren vaak te slordig in de afronding. Ik heb iedereen de kans gegeven om te spelen en heb dingen uit kunnen proberen. De eindsprint in de derde set liet wel zien dat we sterker waren en dat 3-0 een terechte uitslag is."

Jelle Van Jaarsveld: "Het was onnodig spannend, vooral de tweede set. Wij zijn beter, maar vandaag niet zo stabiel. Het kon wel scherper."