• Timo Fransen en Vincent ter Schure racend in Oostende in 2016

    Bert Willems

'We leggen de lat hoog'

HOUTEN "Voor minder wil ik het ook niet doen", zo zegt Vincent. Vincent ter Schure en Timo Fransen leggen de lat hoog. Ze willen deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en in de  komende drie jaren  wereldkampioen worden in drie disciplines in het paralympisch wielrennen.

John van Amerongen

Op 18 april vertrekt hij voor een trainingskamp in Italië en tevens een World Cup te rijden in mei. Vincent ter Schure uit Houten heeft een visuele beperking. Hij deed, samen met zijn piloot Timo Fransen, mee aan de Paralympische Spelen in Rio. Zij wonnen daar twee keer een zilveren medaille en één keer goud. "De lat lag erg hoog en de prestaties waren goed", zo zegt hij over de trainingsweg naar Rio en de prestaties tijdens de spelen. "Ik heb echt gevoeld dat er ontzettend veel druk stond op ons. Ik ben in die zin wel gewend om met druk om te gaan." Ze presteerden goed, maar niet geheel naar wens. "Dat was echt goud verliezen in plaats van zilver winnen", zo zegt Vincent over de tijdrit op de weg in Rio. Daarnaast wonnen zij zilver in de achtervolging op de baan en goud op de wegrit.

Hij vermoedt dat de tegenstand de komende jaren groter zal zijn en dat er een goede lichting aan zit te komen. Vincent kan zich fulltime op zijn sport toeleggen door een A-status van NOC*NSF. Vincent is blij dat hij dit ondanks zijn beperking kan doen en geniet daar volop van. Hij moet leven met de wetenschap dat hij mogelijk helemaal blind wordt. "We leggen de lat voor onszelf hoog. Dat hebben we in het verleden altijd gedaan." Zij willen wereldkampioen worden in de tijdrit op de weg, de wegrit en de achtervolging op de baan. "We hebben dit jaar al twee kansen." Ze kunnen bij het WK op de weg op twee nummers uit komen. Voor de baan moeten zij zich richten op het WK Baanwielrennen in 2018 en 2019. Vincent en Timo rijden in Italië twee wedstrijden in de voorbereiding naar de worldcupwedstrijd in Oostende op 20 en 21 mei. In die wedstrijd kunnen ze zich kwalificeren voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

De voorbereiding voor dit seizoen begon in januari/februari met een trainingskamp in Spanje. Vincent kon dan ook niet aanwezig zijn op het Houtens Sportgala waar hij werd uitgeroepen tot Houtens sportman van 2016. "Eervol en leuk. Ik kon alles goed  volgen vanuit Spanje via de livestream. Ik vond het bijzonder dat mijn vriendin in de schijnwerpers stond." Zij verving Vincent bij zijn afwezigheid op het gala. "Mooi dat ik kon mee doen tussen de valide sporters." In een videoboodschap sprak Vincent nog tijdens het sportgala en zei dat hij het een eer vond verkozen te zijn.

TANDEM Voor de spelen in Tokio wordt een totaal nieuwe tandem ontwikkeld. Vincent en Timo zijn hiervoor nog op zoek naar sponsors. Vincent hoopt dat hij binnen de gemeente  Houten sponsoring kan vinden. "Dat zou mijn binding met Houten vergroten en dat zou ik alleen maar mooi vinden."