• Waterpolotraining bij GoSwim gemixt onder 15.

    John van Amerongen

Waterpolo gemixt onder 15 kampioen

HOUTEN In het waterpolo bij de Houtense vereniging GoSwim is een gemixt team van onder 15 het afgelopen seizoen kampioen geworden. Dames 1 werd tweede in de competitie en gaat promoveren. Jeugdigen en volwassenen die het een keer willen proberen kunnen een keer gratis meetrainen. Kijk op www.goswim.nl. De vereniging zoekt ook nog trainers.

John van Amerongen

FYSIEK ZWAAR In Houten wordt bij GoSwim nu zes jaar waterpolo gespeeld. Trainen en wedstrijden spelen doen de waterpoloërs voornamelijk in zwembad De Wetering. De jeugd traint in zwembad De Startsprong. Liesbeth Middelweerd van dames 1 speelde in het verleden al 8 jaar waterpolo. Ze pakte dat in Houten na een aantal jaren gestopt te zijn weer op. Hanneke Tilburgs aanvoerster van dames 1 speelt drie seizoenen bij GoSwim en voor die tijd in Utrecht. Ook zij pakte het weer op toen ze in Houten woonde.

Ze vinden het allebei gezellig om met een team waterpolo te spelen. Fysiek is het best zwaar, maar ja gebruikt wel al je spieren, zo legt Hanneke uit. ,,Conditioneel vraagt het ook hele wat." Liesbeth: ,,In zeer korte tijd sport je heel veel." Waterpolo is intensief. ,,Je moet sterke benen hebben", zo zegt Hanneke. In waterpolo loopt het seizoen van september tot mei. Hanneke: ,,Half april zijn de wedstrijden voorbij." Ze trainen twee keer per week. De jeugd traint drie keer per week.

SPANNEND VOOR DAMES 1 De competitie was voor dames 1 heel spannend. Ze hadden als tweede twee keer gelijk gespeeld tegen de koploper. Wanneer de koploper de laatste wedstrijd zou verliezen was GoSwim dames 1 kampioen geworden. Maar goed de koploper won en werd kampioen.

 

GEMIXT ONDER 15 Sommige wedstrijden waren pittig om te spelen voor de jongens en meiden van onder 15. Ze stonden in de competitie doorlopend bovenaan met 3 punten voorsprong. Ze moesten steeds blijven winnen om dat vast te houden. Toen speelden ze een keer gelijk tegen De Watervlo en kwamen ze bovenaan gelijk te staan met die vereniging. Gelukkig voor het GoSwim team verloor die naaste concurrent ook weer een wedstrijd en kwamen ze weer alleen bovenaan te staan. Boven de 17 wordt niet meer gemixt gespeeld.

 

STOERE SPORT ,,Het is wel een beetje fysiek", zo zegt één van de jongelui. De jonge spelers zijn het er over eens dat een goed uithoudingsvermogen belangrijk is en dat je tegen een stootje moet kunnen. ,,Een hele stoere sport." In het water is iedereen even groot, zo legt Hanneke uit. Je moet slim en snel zijn. ,,Je hebt geen vaste plek, je zwemt eigenlijk overal", zeggen Anouk van der Zwaan (13) en Pieke Sterk (12). ,,Tycho is wat beter in verdedigen", zegt Hanneke. Tycho Lutters (11) is met 6 jaar begonnen net als Pieke. Anouk speelt vanaf haar zevende waterpolo. Pieke: ,,Je kunt er heel veel energie in kwijt. Met de bal is het ook leuk." Anouk: ,,Als je van een balspel houdt, van zwemmen houdt en een teamsport leuk vindt moet je waterpoloën." Ze vinden  GoSwim is ook een gezellige vereniging. De teams organiseren teamuitjes.