• Ed Achterberg

    John van Amerongen

Vrijwilliger Ed Achterberg: "Ik krijg er energie van"

HOUTEN "Nog wel trimlid, door andere bezigheden kom ik helaas weinig toe aan het spelen." Ed Achterberg, voorzitter van Hockeyclub Houten, is nooit hockeyend lid van een hockeyvereniging geweest. "Ik treed na zes jaar af in november."

John van Amerongen

"Roerige - positieve - jaren, er is veel gebeurd." Onder zijn voorzitterschap heeft de hockeyvereniging het sportcomplex De Meerpaal in gebruik genomen. De verhuizing van de Steenen Poort naar De Meerpaal is door zijn voorganger, Hans Burghard, voorbereid. Op de Meerpaal zet de hockey zich ook in om het complex zo effectief mogelijk te gebruiken. "Het uitnutten van het complex overdag." Zo is vanuit de hockey Sportief Netwerken voortgekomen. Dit initiatief activeert mensen om weer een plek te vinden op de arbeidsmarkt. "We zijn begonnen met de aanleg van een zesde veld." De vereniging is in de afgelopen jaren mede door meer capaciteit aan hockeyvelden, gegroeid naar 1600 leden.

De vraag van mensen om lid te worden is zo groot dat de hockeyvereniging met de gemeente in gesprek is gegaan om een zesde veld te mogen realiseren zodat nog meer mensen lid kunnen worden en bij de vereniging kunnen komen hockeyen. "Het extra veld is nodig voor extra capaciteit om wedstrijden te spelen en om meer te kunnen trainen. Het komt er gelukkig ook. We betalen het veld zelf." De vereniging draagt de kosten en de gemeente zal het veld realiseren. "We gaan de contributie komende seizoen iets verhogen. We hebben namelijk vijf jaar de contributie niet verhoogd."

 

Ed was van 1997-2004 de eerste voorzitter bij de Utrechtse Golfclub Amelisweerd. "Ik kwam daar in contact met een aantal hockeycoryfeeën, en werd besmet met het hockeyvirus. De kinderen gingen hockeyen. Daarom wilde ik wel wat doen als vrijwilliger." Hij maakte dit kenbaar bij de hockeyvereniging en werd gevraagd voor het bestuur. "Hans Burghard vroeg of ik voorzitter wilde worden."

 

De hockeyvereniging heeft een goed bereikbaar complex en om die reden komen er regelmatig internationale  hockeyteams op het complex trainen of een oefenwedstrijden spelen. Ook de Nationale opleidingsteams komen er regelmatig. "We zijn een gewaardeerde partner van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond."

 

ENERGIE "Ja, ik vind het heel leuk. Ik krijg er energie van als veel mensen zich inzetten voor de club. Als je daaraan sturing mag geven. Proberen de vereniging vooruit te helpen, sportief en qua organisatie. In 2015 hebben we van de hockeybond de prijs voor goed bestuur gekregen. We zijn vrij ondernemend." Hij wijst op Sportief Netwerken als heel goed initiatief van één van de leden, dat inmiddels door Nanning van der Hoop opgepakt is en verder getrokken wordt. "Proberen om het uit te breiden." De vereniging heeft veel vrijwilligers. "Ik vind het leuk. Na zes jaar is het tijd voor vers bloed. Ik vind dat een bestuurslid nooit langer dan zes jaar moet zitten." Hij zegt dat meer leden welkom zijn.