• Oude foto VV Schalkwijk 1959 Kampioenschap 2e elftal

    uit privécollectie fotograaf onbekend
  • Ton Koppers en Ton Vernooij op het hoofdveld.

    John van Amerongen

Voetbalvereniging al 70 jaar gezellig met voetbalplezier

SCHALKWIJK Voetbalvereniging V.V. Schalkwijk viert dit jaar het 70-jarig bestaan. en viert in het weekend van 27, 28 en 29 mei groots feest. Op 27 mei speelt een team van V.V. Schalkwijk tegen het sterrenteam van RTL 7. 

De geschiedenis van de vereniging is aan de Heul begonnen. Later verhuisden de voetballers naar het Neereind. Daarna speelden ze een tijd in het land van Jo de Wit in de buurt waar nu de brandweerkazerne staat. Begin jaren 70 verhuisde de vereniging naar Sportpark Blokhoven waar in 1975 ook een kantine met enkele kleedkamers gebouwd werd. Net als toen wordt er ook nu nog vrijwel alles gedaan door vrijwilligers.

Op 1 mei 1946 werd de vereniging opgericht. De vereniging telt nu 349 leden. Ton Vernooij (48) is voorzitter. Hij voetbalde van zijn 6e tot zijn 16e jaar en is sinds 10 jaar leider van een jeugdelftal en sinds oktober ook voorzitter van de vereniging. Hij beschrijft de vereniging als een gezellige en gemoedelijke club waar veel gedaan wordt door vrijwilligers en waar plezier in het voetbal heel belangrijk is. Het eerste elftal is dit seizoen een goede middenmoter in de 4e klasse waar het elftal nu alweer een aantal jaren in speelt. Van de 349 leden zijn er ongeveer 125 seniorleden en de rest is jeugdleden. De vereniging selecteert op leeftijd. Op sommige momenten in het bestaan van de vereniging nam het aantal jeugdleden af. Als er dan weer woningbouw plaats vond waar jonge gezinnen kwamen wonen dan steeg een aantal jaren later het aantal jeugdleden weer. De vereniging heeft al sinds eind jaren 70 een supportersvereniging. De vele vrijwilligers en de ouders die ook helpen roemt voorzitter Ton Vernooij.

JUBILEUMWEEKEND De aftrap voor de wedstrijd tegen het sterrenteam van RTL 7 op 27 mei is om 20:00 uur op sportpark Blokhoven. "We wilden iets leuks, iets aparts. Dat is aardig gelukt", zegt Ton Vernooij. "Voormalig Eredivisie scheidsrechter Roelof Luinge zal de wedstrijd leiden." Zaterdag overdag zijn er activiteiten voor de jeugd van de vereniging en 's avonds zullen diverse teams een bijzonder optreden verzorgen. Zondag is de laatste dag van het buurttoernooi met een spectaculaire verloting. Zondagmiddag is er ook nog een klaverjastoernooi. Het Jubileumweekend wordt afgesloten met een optreden van Arjon Oostrom, waarna het om 19:00 uur afgelopen is.

KUNSTGRASVELD Ton Koppers (57) voetbalde vanaf zijn 6e jaar ongeveer 51 jaar. Hij weet goed te vertellen hoe de vrijwilligers met hun enthousiasme de vereniging draaiend hielden en houden. Hij wijst er op dat V.V. Schalkwijk onder andere verschilt van de andere voetbalverenigingen in de gemeente Houten doordat V.V. Schalkwijk geen kunstgrasveld heeft. "Ondanks gesprekken met diverse wethouders de afgelopen jaren is dat nog niet gelukt."

DERBY Derby's tegen 't Goy of tegen S.V. Houten zijn altijd apart. Dan zijn spelers fanatiek, want van die tegenstanders moet gewonnen worden. Vroeger was die derbysfeer nog groter dan tegenwoordig. Het is gezelliger geworden. De laatste derby tegen v.v. 't Goy in maart werd door V.V. Schalkwijk gewonnen. Het komende seizoen zitten er geen derby's tegen 't Goy meer in. Die vereniging is dit seizoen direct uit de 4e klasse gedegradeerd. Mogelijk komt er een nieuwe derby tegen Werkhoven op het programma volgend seizoen. "Maar dat leeft minder dan 't Goy", zegt Ton Koppers. "'t Goy is het leukst."

HOOGTEPUNT Een hoogtepunt in het bestaan van de vereniging is volgens Ton Vernooij toch wel de bouw van de Sporthal en later de kantine. Ook de uitbreiding van het aantal velden noemen de beide Tonnen wel als een hoogtepunt. De vereniging is daar met een jeugdveld en een hoofdveld begonnen en later kwam daar,  "in 79 of 80", zo denkt Ton Koppers, nog een trainingsveld en een extra speelveld bij. Er hoeft op dit moment niet echt een veld bij, maar een kunstgrasveld is wel een wens van de vereniging. Met dezelfde velden moet de vereniging nu meer leden als vroeger voorzien.

TOEKOMST "We willen het ledenaantal op peil houden", zegt Ton Vernooij. Het aantal leden schommelt de afgelopen 5 jaar rond 330. "Gelukkig wordt er in De Wiese gebouwd." "Nog meer reden om een kunstgrasveld aan te leggen", zegt Ton Koppers.

VERANDERINGEN In 70 jaar is er best veel veranderd. Het damesvoetbal verdween en kwam weer terug. Ook het schoeisel werd niet meer in het dorp gekocht. De vereniging is altijd blijven bestaan en zal naar verwachting ook nog vele jaren blijven bestaan.