• ANP Foto

Van Schip wereldkampioen op puntenkoers

PRUSZKOW (ANP) Jan-Willem van Schip heeft bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow de wereldtitel veroverd op de puntenkoers. De 24-jarige Schalkwijker had een ruime voorsprong op de Spanjaard Sebastián Mora en de Ier Mark Downey.

,,Niet normaal, drie keer 'lapping the field', gewoon rammen. Ik zat er lekker in'', vertelde Van Schip, die vorig jaar al zilver op het onderdeel bij de WK in Apeldoorn pakte, bij de NOS. ,,Je moet kiezen, sprintje doen, even wachten en dan weer verder.''

In de voorbereiding was hij nog niet echt overtuigd. ,,Het was alleen maar huilen, maar ik dacht ook: dit gaat je beter maken. Gisteren voelde ik al wel dat ik goede benen had. Ik was wel zenuwachtig, maar toen ik eenmaal op de fiets zat wist ik: ik ben goed vandaag.'' Van Schip volgt Peter Schep op, die in 2006 wereldkampioen was en de afgelopen jaren zijn coach op de baan. Zaterdag komt hij nog uit op het omnium, waarop hij vorig jaar eveneens het zilver veroverde.

Vroeg in de koers over 160 ronden pakte Van Schip, samen met de Belg Kenny De Ketele en de Australiër Kelland O'Brien een ronde voorsprong. Ondertussen vergat hij niet onderweg de punten te rapen, waardoor hij ook toen Mora nog een extra ronde veroverde aan de leiding bleef. Uiteindelijk waren het Van Schip, Mora, Downey en de Pool Wojciech Pszczolarski die in totaal drie ronden veroverden, goed voor 60 punten.

Van Schip, die nooit verzaakte in de sprints, kwam zelfs boven de 100 punten uit: 104. Mora (76) en Downey (67) werden nooit meer een bedreiging.

Het betekende de vijfde medaille voor Nederland na het goud voor de teamsprint bij de mannen en Matthijs Büchli op de keirin en het zilver voor Kirsten Wild en Roy Eefting, beiden op het onderdeel scratch.