• Ton Vernooij; voorzitter en lieder vv Schalkwijk

    John van Amerongen
  • Jubileumweekend in mei met wedstrijd tegen sterrenteam RTL 7.

    John van Amerongen
  • John van Amerongen
  • John van Amerongen

Ton Vernooij; voorzitter en leider vv Schalkwijk

SCHALKWIJK Ton Vernooij is sinds oktober, dus nu ongeveer driekwart jaar, voorzitter van de vv Schalkwijk, de voetbalvereniging in Schalkwijk. "Daarvoor was ik al negen jaar leider van Siem Kuijer." Zijn eerste grote klus als voorzitter was gelijk het 70-jarig jubileum van de vereniging dat afgelopen mei gevierd werd. "Ja, dat was wel heftig. Gelijk de vuurdoop."

John van Amerongen

"Dat is leuk met een hele groep vrijwilligers. Een hele groep mensen iets neer te zetten. Je denkt een tijd na over een programma. Daar probeer je een keuze in te maken van zo gaan we het doen." U heeft over het jubileum kunnen lezen in 't Groentje. Ton is toen ook geïnterviewd. "Maar het was een hoop werk", zo vertelt hij, "al vanaf november vele avonden vergaderen. De week er voor elke avond opbouwen. Dan het weekend zelf. En weer afbreken." Hij is "zeer tevreden" over hoe het allemaal verlopen is. "Gelukkig hadden we goed weer." Sinds oktober was hij als bestuurslid onderdeel van de jubileumcommissie.

STERRENTEAM Gelijk de eerste vergadering van de jubileumcommissie die hij bijwoonde moest de beslissing worden genomen of de wedstrijd tegen het sterrenteam van RTL 7 gespeeld zou gaan worden. "Het kost wel aardig wat geld, maar er werd een loterij aan gekoppeld. Mensen langs de deur. Daar kon een groot deel van bekostigd worden." Het elftal van Schalkwijk die avond was een gelegenheidselftal door loting samengesteld uit alle senioren; dames en heren en de A- en B-junioren.

IN GAT GESPRONGEN Hij werd dus negen jaar geleden leider van Siem Kuijer. Josta Kuijer, Siems moeder, maakte Ton er destijds op attent dat het team waar haar Siem in zat nog een trainer/leider zocht. "Is dat niet wat voor jou", zo had ze gezegd. "Dus ben ik in dat gat gesprongen", zo zegt Ton. Als trainer en leider van het team was hij dus doordeweeks actief als trainer en op de zaterdagen als de leider van het jonge elftal. "Afgelopen zomer hebben ze me gevraagd of ik voorzitter wilde worden." Hij begeleidt de groep vanaf de F-jes. "Toen voetbalden ze vroeger op de dag. Naarmate ze ouder worden, spelen ze later op de dag." Toen hij in dat gat sprong had Ton "geen idee", wat er op hem af kwam. "Ik had wel zelf gevoetbald, dus dat wist je wel een beetje."

GEZELLIGHEID Het beviel hem. "Ik doe het nog steeds. Het is gewoon leuk om met die jongens met de groep bezig te zijn. Sommigen kennen elkaar van school. Sommigen niet. Voor de ene is het echt een sportieve uitdaging, maar voor de andere speler echt een sociale activiteit. Ik heb zelf geen kinderen. Het is leuk om samen iets neer te zetten. De ene keer win je. De andere keer verlies je. Het gaat door de bank genomen om de gezelligheid en het samen zijn. Je ziet zo'n groep zich ontwikkelen. Van jochies, naar jongens, naar kerels met meer een eigen mening, niet alleen over het voetbal." In Schalkwijk wordt niet geselecteerd, maar worden elftallen op leeftijd ingedeeld. Een groep blijft dan in grote lijnen een aantal jaren bij elkaar.