• Stijn Hoefnagels is doorgebroken en gaat scoren voor Houten.

    Hanna Koops

Thriller in The Dome

HOUTEN Zaterdag vond de wedstrijd plaats tussen Stipt Payroll/Houten 1 en DFS Arnhem HS1 in de eredivisie handbal. Beide ploegen staan hoog genoteerd en kunnen aanspraak maken op het kampioenschap. Houten heeft  bijna de gehele wedstrijd op voorsprong gestaan, maar zag in de laatste seconden van de wedstrijd Arnhem langszij komen bij een eindstand van 30-30.

Richard Thoolen

ENERGIEK BEGIN Het team van de nieuw aangetreden trainer/coach Rick Louw begon voortvarend en vol overtuiging. Al na 20 seconden snelde Jarn van Gool na een uitbraak alleen op de keeper van Arnhem af maar zag zijn schot gepareerd worden. Arnhem opende daarna de score met een fraai sprongschot van de sterk spelende Robin Schoenaker. Beide ploegen lieten attractief handbal zien met creatieve aanvallen en mooie doelpunten. Tot de stand van 5-5 hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Met enkele mooie reddingen van keeper Harmen Voogt wist Houten een kleine voorsprong te behalen: 8-5.

 

LANGE MANNEN Houten koos in dit stadium voor een rustige opbouw waarbij spelers aan de cirkel aangespeeld werden. Hierdoor trokken verdedigers van Arnhem iets te ver naar binnen waardoor de hoekspelers van Houten vrij kwamen wat doelpunten opleverde van Job-Joël Reumer en Luuk van Engelen. De langere spelers van Arnhem hebben moeite om de snelle, handige en explosieve Thies Berendsen op een correcte wijze te verdedigen. Eén speler pakt hem hard en onreglementair vast wat hem de straf van  2-minuten uitsluiting oplevert.  De bijkomende strafworp wordt koelbloedig benut door Riemer van Markus. Alhoewel de lengte van Arnhem in de verdediging minder wendbaarheid met zich meebrengt, in de aanval blijkt het een bijna niet te stoppen wapen. De lange mannen van Arnhem springen hoog boven de verdedigers van Houten uit en vuren vandaar hun schoten af op het doel van keeper Harmen Voogt of Rens van Kregten. De rust breekt aan bij de voor Houten gunstige stand van 18-14.

 

SPANNING De tweede helft wordt het spel iets grimmiger, en beide teams krijgen meermaals te maken met de 2-minuten uitsluiting. Wanneer het Houten tweemaal vlak achter elkaar overkomt krijgt Arnhem een numeriek overwicht van 6 tegen 4. Houten wil dan wat meer tijd uittrekken voor een aanval om de schade zoveel mogelijk te beperken en te wachten op de terugkeer van de uitgesloten spelers. Maar een nieuwe regel dwingt de Houtenaren om op aangeven van de scheidsrechter binnen 6 passes een doelpoging te wagen. Deze geforceerde schoten treffen echter nauwelijks doel. Arnhem loopt de achterstand helemaal in en komt na 24 minuten in de tweede helft langszij bij 25-25. De laatste 6 minuten van de wedstrijd is de spanning te snijden. Beide ploegen gooien zich vol in de strijd en willen geen genoegen nemen met minder dan de overwinning. Het massaal opgekomen publiek spoort hun team aan door "HOUTEN-HOUTEN" te scanderen. Met nog 20 seconden te spelen heeft Houten met de stand 30-29 de beste kans op de overwinning. Arnhem houdt het hoofd echter koel en na een uitgespeelde aanval zetten zij 30-30 als eindstand op het scorebord.

 

Commentaar van dames-1 speelster Regina Jackson: "Wat een wedstrijd! En wat fijn dat men deze topsport in Houten kan bekijken."