• Thomas Schoot ploegleider na tijdrit eerste zondag bij start/finish op de Jhr. Ramweg in Schalkwijk.

    John van Amerongen

Thomas Schoot vrijwilliger als ploegleider Tour de Schalkwijk

SCHALKWIJK Thomas Schoot (22) is nadat hij zelf enkele jaren mee had gedaan aan de Tour de Schalkwijk begonnen als vrijwilliger en levert nu al weer tien jaar een bijdrage aan de organisatie van deze wielerweek voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. De Tour de Schalkwijk is een serieuze wedstrijd, maar het is ook een kindervakantiefestijn waarbij voor de kinderen naast het fietsen allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd. "Het is allemaal voor de lol. Je hebt kinderen die hard fietsen en kinderen die minder goed zijn."

John van Amerongen

"Ja, het is zo'n week voor en door het dorp. Daar neemt iedereen gewoon vrij voor." Bij hem was het zo dat hij van jongs af aan, toen hij als deelnemer mee deed dat hij ploegleider wilde worden. "Zo was het bij mij. Het is heel leuk om bij de tour betrokken te zijn. De kinderen staan centraal. Voor de vrijwilligers zitten er ook leuke feestjes aan vast. Je doet het met je vrienden en vriendinnen." Mee doen als vrijwilliger met de tour vindt hij "super." "Zeker als ploegleider. Lekker bezig met de ritten. Elke middag activiteiten. Die kinderen vinden het super. Vorig jaar voor het eerst ploegleider." Hij is ploegleider voor het team van De Kruif auto. Bij het zwemmen zijn de ploegleiders een soort klimrek, zo vertelt hij lachend.

VERANDEREN "Nee, ik denk dat dat juist de tour zo sterk maakt. Waarom het al zo lang bestaat", zo geeft hij aan dat er niet zo veel veranderd. Door de jaren heen worden er meer activiteiten georganiseerd. De fietsen zijn beter geworden. Maar het wezen van de Tour de Schalkwijk is inderdaad niet echt veranderd.

TIENDE Thomas herinnert zich nog goed dat hij in zijn laatste jaar als renner als tiende eindigde in het Algemeen Klassement. Hij mocht toen in de afsluitende tijdrit vanwege zijn hoge klassering alleen fietsen. Dat vond hij heel stoer. "Op maandag verloor ik altijd mijn klassement." De Tour de Schalkwijk wordt verreden in twee tijdritten op de zondagen, een ploegentijdrit op woensdagavond en etappes in de ochtend van de andere dagen van de tourweek.

COMMISSIES Toen hij niet meer mee mocht fietsen omdat hij te oud was geworden, werd Thomas wegafzetter. De jongens en meisjes die de weg af zetten houden het verkeer tegen om de tourrennertjes ongehinderd doorgang te geven. Hij deed dat drie jaar. "Daarna naar de Technische Dienst. Al het vuile werk mogen zij opknappen. Dranghekken zetten, Helpen opbouwen. Alles wat nodig is op de locaties van de tour." Dat heeft hij twee jaar gedaan. Toen zat hij drie jaar in de rekencommissie. Vroeger werd alles met de hand met een stopwatch geklokt. Tegenwoordig wordt alleen bij de tijdritten en de ploegentijdrit met de hand geklokt. Bij de etappes staat er een grote tijdklok bij de finish. De rennertjes worden bij binnekomst van boven, op de rug, gefilmd met de tijd gelijk in beeld als ze finishen.