• Wedstrijdbeeld van afgelopen zaterdag.

    Frits Bleeker

SV Land Taurus zoekt flow

HOUTEN De spanning loopt op nu de volleyballers van SV Land Taurus de finale van de Nationale Volleybalbeker hebben gehaald. Hoe gaat het team daar mee om? "We staan in de competitie veilig bij de eerste zes, dus we kunnen ons nu volledig op de beker richten", zegt coach Erik Gras. Het gaat om dat ene moment. Met de winst in de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag op Advisie/SSS komt de ploeg mogelijk in de goede flow voor de Nationale Bekerfinale op 18 februari.

John van Amerongen

Als we de coach vorige week donderdag, voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag, spreken, legt hij uit dat hij met het team de komende competitiewedstrijden als een finale wil spelen. "Dit is het moment, het moet nu gebeuren", dat gevoel dat wil hij er in leggen als voorbereiding op de bekerfinale. "We willen graag winnen." De tegenstander van afgelopen zaterdag stond in competitie boven Taurus, dus dat was een mooie testcase.

De bekerfinale op 18 februari staat gepland tussen twee volleybalcompetities in. Nu Taurus veilig staat bij de eerste zes is het in de volgende competitie verzekerd van een plek in de winnaarspoule. SV Land Taurus draait een goed seizoen tot nu toe. Ze wilden zo ver mogelijk komen in de beker en gaan de finale spelen. Ook de competitiedoelstelling om bij de eerste zes te eindigen is gehaald.

De heren van Taurus stonden een aantal jaren geleden al eens in de finale van de Nationale Beker, maar verloren toen. Coach Erik Gras denkt dat die ervaring kan helpen. Er zijn nog enkele spelers die deel uitmaken van het huidige team die toen aan die finale hebben deelgenomen. "Die spelers die kunnen aan de andere spelers vertellen hoe het is om een bekerfinale te spelen, de televisie is er bij. De voorbereiding is nu begonnen." Het er veel over hebben, er veel over praten dat vindt coach Erik Gras in de aanloop er naar toe belangrijk. Dat is een manier om met de spanning om te gaan. Zo wil hij zijn spelers naar dat moment toe brengen. Op dat moment moet het gebeuren, dan moet alles kloppen, dan wil je met je team in de juiste flow zitten.

"Flow dat is er wanneer het allemaal niet teveel inspanning en moeite kost, mentaal en fysiek en je elkaar blindelings kunt vinden", zo legt de coach uit. "Heb je dat niet dan wordt het werkvolleybal." De groep had in laatste wedstrijd van de halve finale om de Beker niet de juiste flow. "Dat was werkvolleybal. Het was ons doel om twee sets te winnen en gelukkig hadden we die na de eerste vier te pakken. De vijfde set hebben er ook andere spelers gespeeld."

SV Land Taurus heeft nog niet vaak van Abiant Lycurgus, de tegenstander in de finale, gewonnen. De laatste competitiewedstrijd tegen Lycurgus verloor Taurus ook, maar de setstanden lagen dicht bij elkaar. "Lycurgus is zo'n tegenstander waar je tien keer tegen kunt spelen en dan verlies je negen keer, maar die ene keer kun je winnen. Kans maak je altijd. Het is één wedstrijd. Dan moet het gebeuren. " Met de juiste flow moet het kunnen.