• Michelle Wakker op Twister in een stijlvolle pose.

    Richard Thoolen

Subtiel vanuit de benen

WERKHOVEN Paardensport vereniging de Veldruiters heeft zaterdag het seizoen afgesloten met een dressuurwedstrijd voor pony's en paarden. Het was een gezellige dag waarbij aan het eind de winnaar van de competitie bekend werd gemaakt.

Richard Thoolen

WINSTPUNTEN VERDIENEN Ongeveer 40 ruiters traden aan om één of twee keer de dressuurproef af te leggen. Deze proef bestond uit 30 onderdelen die individueel werden beoordeeld. Ruiters waren in stijl gekleed, zaten mooi rechtop en hadden hun paard goed verzorgd.

PERFECTIE Waaruit bestaat de kunst van het dressuur rijden? Dat wordt uitgelegd door Greet Peterse: " Bij dressuur rijden worden heel af en toe de teugels gebruikt, maar het meeste sturing wordt gegeven vanuit een goede zit en met subtiele beenbewegingen. De kunst is om het er simpel uit te laten zien terwijl het dat dus in feite niet is. Dat gaat het best als paard en ruiter één geheel vormen. "Winnares van de competitie in de klasse M2 is Marije Smit op Habiba-ciretha. Trainster Marian Dorresteijn legt uit waarom het zo'n goed paard is: "Het is een merrie met souplesse, een krachtig lijf en mooi gebouwd. Zij wil graag werken en beschikt over goede basisgangen. Zij is constant in perfectie. Ruiter en paard zijn altijd goed gehumeurd en voelen elkaar perfect aan."

HET IS GEWOON LEUK De dressuurproeven worden beoordeeld  door een tweekoppige jury. Monique Peek ligt toe: "Het ene jurylid kijkt en beoordeelt de oefening en de ander schrijft de bevindingen op. Vaak is het zo dat ruiters een dressuurproef twee maal uitvoeren om de kans op winstpunten te vergroten. Aan het eind van een proef moeten de ruiters hun paard halthouden en de jury groeten. Het paard krijgt een klopje op de hals als beloning." Wat is er zo leuk aan dressuur rijden? Ariana Fong weet dat wel: "Het is heel leuk om zo met je paard bezig te zijn en te merken dat het steeds beter gaat. Het is ook een uitdaging om zo goed mogelijk te rijden. Vandaag maakten we een paar foutjes waar ik dan weer van leer." Peek vult aan: "De proef gaat het best als ruiter en paard beiden rustig zijn. Dat lukt vaak beter in je thuisbak omdat die bekend is. Maar ook dan kunnen er storende invloeden zijn. Een paard is een vluchtdier en kan schrikken van iemand die roept, een harde lach, een paraplu die opgestoken wordt , een hond die blaft of mensen die zich snel bewegen. Je hebt het nooit helemaal onder controle maar je moet wel proberen om rustig te blijven." 

De veldruiters gaan het winterseizoen in waarin naast enkele onderlinge wedstrijden weinig staat te gebeuren. In april 2018 start het nieuwe seizoen en zullen er bij de veldruiters weer vele activiteiten plaats gaan vinden.