Sportvrijwilliger Christa de Bruin Handbal Houten

HOUTEN "Ik handbal zelf niet meer. Ik begon toen ik 12 was", vertelt Christa de Bruijn die nu training geeft aan de jeugd van Handbal Houten en daarnaast gastvrouw is bij wedstrijden van eredivisieteam Alpahdeuren Houten. "Ik vind het belangrijk dat de jeugd goede handbaltraining krijgt. Handbalen leren doe je als je jong bent. Dus dan moet je het wel goed aanleren."

John van Amerongen

"Ik zit al heel lang in de handbalwereld." Ze is in Utrecht opgegroeid en daar begonnen met handballen. Na een schoolhandbaltoernooi was ze besmet met het handbalvirus. Ze stopte met handballen nadat ze haar kniebanden scheurde. "Als er morgen iemand komt, die zegt: 'je knie is weer goed', dan sta ik zo weer op het veld." Dat het een teamsport is, is geweldig. "Samenwerken. Dat je met samenspel als team tot scoren komt." Ze vond het altijd leuk om zelf te scoren of die laatste pass voor het scoren te geven. Ze mist het handbalspelen enorm. Ze heeft inmiddels een diploma gehaald om handbaltraining te mogen geven.

PLEZIER "De hoogste teams krijgen altijd de meeste aandacht, maar de breedtesport is ook belangrijk." Belangrijk viondt ze dat zeker de jeugdigen plezier hebben in de sport. "Anders hou je het ook niet vol. Mensen moeten niet altijd pushen. Laat kinderen in het veld ook hun eigen keuzes maken, fouten maken en daarvan leren. Als altijd maar wordt gehamerd op wat je fout doet en wat je anders moet doen dan worden mensen onzeker en krijg je faalangstige kinderen." Zij is er voor om kinderen meer zelf van het handbalspel te laten ontdekken. Daar worden het, wanneer ze groter zijn, ook betere handbalspelers van. Volgens haar is dit ook bij andere sporten van  belang. "Ze leren vaardigheden die later in het levenook van belang zijn." Bijvoorbeeld samenwerken met iemand die je niet aardig vindt. "Bij de jeugd gaat het vooral om plezier, maar in de wedstrijdsport gaat het ook om de wil om te winnen."

WEDSTRIJDVERSLAGEN Ze ontvangt bij de wedstrijden van eredivisieteam Alphadeuren Houten de scheidsrechters en de tegenstanders. "Ik vind het belangrijk dat we gastvrij zijn en dat ze zich welkom voelen. Ze netjes welkom heten, dat ze niet hoeven zoeken."

Christa schrijft ook wedstrijdverslagen van de wedstrijden Alphadeuren Houten voor de website van de handbalvereniging. De spelers vinden het leuk om terug te lezen hoeveel doelpunten ze hebben gemaakt. Ze is een kritisch volger van het team. Nadat het team in de reguliere competitie op een vijfde plaats eindigde kwam het team in de degradatiepoule terecht. De resultaten daarin zijn helaas zo, dat de kans bestaat dat het team uit de eredivisie degradeert. Dit werd toch niet verwacht aan het begin van dit seizoen met een doelstelling om als vierde te eindigen. "We hopen maar dat ze er in blijven", zegt Christa die in de goede resultaten, ze speelden de halve finale in de Beker, meent te kunnen zien dat het team in de competitie ook beter zou moeten kunnen.