• Marco Spelten, Actiefotografie

Sportgala: feestje voor de lokale sport

Vijfde editie van mooi evenement

John van Amerongen

ROBIN VAN GALEN Sportpunt Houten organiseert dit jaar voor de vijfde keer in Theater Aan de Slinger het Houtense Sportgala. Deze vijfde editie wordt opgeluisterd door de aanwezigheid van Robin van Galen, de waterpolocoach waarmee de waterpolodames Olympisch Kampioen zijn geworden. Iets dat hij op de Olympische Spelen in Rio met de waterpoloheren hoopt te bereiken. Van Galen zal spreken over de samenwerking tussen de sport en het bedrijfsleven op zo'n manier dat beide partijen er wat aan hebben en zeker ook zo dat de sporters in staat gesteld worden om hun sportieve doelen na te kunnen streven en hopelijk ook te realiseren. Robert Bessems van Sportpunt Houten vindt het bijzonder dat zijn organisatie elk jaar weer een Sportgala kan organiseren. Dat gebeurt ook met steun uit het bedrijfsleven. Zeker 26 bedrijven leveren daaraan een bijdrage. Ook vele sporters en sportverenigingen in Houten ontvangen steun van het bedrijfsleven. In 2011 is begonnen met het Houtens Sportgala 2010. Het sportgala wordt altijd na een aantal weken in het nieuwe jaar gehouden en blikt altijd terug op het vorig jaar.

SPORTPERSOON Dit jaar wordt voor het eerst een sportpersoon van het jaar gekozen en geen sportman of sportvrouw. Het bleek altijd moeilijk om voldoende individuele aanmeldingen voor sporters binnen te krijgen. "Mensen zijn terughoudend met het doen van aanmeldingen." Hopelijk willen meer mensen zo'n aanmelding vaker als blijk van waardering voor zo'n sporter doen. De spits van een voetbalelftal uit Schalkwijk kan net zo goed aangemeld worden om goede prestaties als iemand die in een finale heeft gestaan. Goed presteren gebeurt op vele niveaus, zo geeft Robert Bessems aan. Kans maken op de titel kunnen allen die uiteindelijk uit de aanmeldingen genomineerd worden door de jury. De titel Houtens sporttalent van 2015 wordt uitgereikt door Onze Lieve Vrouwe Broederschap. Deze sportprijs bestaat al langer dan het sportgala en wordt tegenwoordig op het sportgala uitgereikt.

NOMINATIES Op de website www.sportgalahouten.nl kan gestemd worden op de genomineerden. Voor sporter van het jaar zijn scheidsrechter betaald voetbal Jeroen Manschot en Robin Coops, atletiek Hellas, genomineerd. Sportploeg van het jaar kan Oskam Taurus Dames 1 of MA1 FC Delta Sports worden.

Voor de sportfoto van het jaar zijn Gerard Schoonderwoert, Rick Sedney en Jenna Spelten genomineerd. Erwin Goris van UKV de Halter, Leander van de Spek van HSV Houten Dragons en Corine Groot en Jan Vrerink van volleybalvereniging Taurus zijn genomineerd als sportvrijwilliger. Aqua-gym van zwembad De Startsprong, Holland Open Wheelchair Tennistoernooi in samenwerking met tennisclub Houten en Sportcentrum The Dome van Handbal Houten zijn genomineerd als sportinitiatief. De nominaties van Sporttalent en Sportcoach zullen deze week bekend worden gemaakt.