• Robin van Galen tijdens zijn presentatie voorafgaan aan het Houtens Sportgala op 2 februari.

    John van Amerongen

"Sponsors er bij betrekken"

Robin inspireert Tom van Steenis

HOUTEN Waterpolocoach Robin van Galen heeft voor zijn mannen waterpoloploeg sponsors als reisgenoten naar de Olympische Spelen in Rio in 2016. Hij hield voorafgaand aan het Sportgala 2015 op 2 februari een presentatie voor de genomineerden en andere genodigden van Sportpunt Houten. Hij sprak over coaching en toepasbaarheid daarvan in het bedrijfsleven. Hij besteedde ook kort aandacht aan hoe hij op een nieuwe manier sponsors aan zijn ploeg bindt. Beach volleyballer Tom van Steenis die vorig jaar nog tot Houtens Sporttalent 2014 werd gekozen was aandachtig toehoorder.

John van Amerongen

Voor Tom waren in het gedeelte over coaching de vijf fasen van Bruce Tuckman heel herkenbaar over de ontwikkeling van een team met slechte resultaten naar wisselvallige resultaten en uiteindelijk goede resultaten en het plukken van de vruchten van de trainingsarbeid. "Leuk om dat zo teruggekoppeld te krijgen van zo'n topcoach", zegt Tom. Maar Tom is als beachvolleyballer ook op zoek naar sponsors om een volgende stap in zijn carrière te kunnen maken. Hij wil internationale wedstrijden gaan spelen. Robin van Galen richt zich op een nieuwe manier van sponsoring. Hij richt zich op sponsoring waarbij bedrijven een aandeel kopen in zijn missie, of beter de missie van het team. Hij laat sponsors heel dicht bij het team komen tot in de kleedkamer aan toe. Zij beleven de sport dus van heel dichtbij.

INSPIRATIE Tom van Steenis voelt zich door de presentatie van Van Galen geïnspireerd. Hij was begonnen met zoeken met een sponsorbrief over zichzelf en zijn prestaties met de vraag of bedrijven wilden sponsoren. Hij dacht in eerste instantie dus traditioneel over sponsoring, maar heeft dat aangepast. Sponsoring in materiaal is een goed voorbeeld. De waterpolomannen hebben een kledingsponsor. Tom van Steenis heeft op dit vlak al enig succes gehad in het vinden van een sponsor. Optiek van de Vecht uit Houten wil Tom sponsoren door hem van een mooie sportbril te voorzien. "Erg blij mee", zo vertelt Tom. Tom biedt aan om presentaties of clinics in het bedrijfsleven te geven. Hij wil deelnemen aan het EK 2018 dat wordt georganiseerd in Nederland. Van Galen zegt in een reactie op de zoektocht van Tom dat hij er over na moet denken hoe hij mensen heel nauw kan betrekken bij het proces. Sponsors mogen dat van Van Galen van dichtbij mee maken. "Sponsors vinden het leuk om de reis mee te maken", zo zegt hij. Dus Tom zou wat hem betreft moeten nadenken hoe hij mensen erbij kan betrekken. Hoe hij zich daarin ook kan onderscheiden. Robin: "Ze laten voelen wat die sport zo mooi maakt. Dan krijg je dat mensen verliefd worden op de sport. Lessen in de sport vertalen naar het bedrijfsleven."

IDEE EN CONTACT Door de presentatie van Van Galen staat Tom dus open voor allerlei mogelijkheden van sponsoring. Dus als u ideeën heeft of meer informatie wilt kunt u contact opnemen met Tom:  tomvansteenis@casema.nl. Hij heeft een sponsorbrief met wat mogelijkheden en suggesties, maar hij staat ook open voor ideeën van u. Het denken stopt niet voor Tom.