• Het is super gezellig bij schietclub SAR in 't Goy.

    Richard Thoolen

Schietclub mikt op Abraham

Richard Thoolen

't GOY Schietclub SAR (Schiet Altijd Raak) is opgericht in 1968 en zal in september haar 50-jarig bestaan gaan vieren. Huidig voorzitter Joop Middelweerd heeft 't Groentje uitgenodigd om een clubavond bij te wonen in sociaal cultureel centrum De Ploeg.

SPELLETJESAVOND Middelweerd: "Van origine zijn we dan wel een schietclub, maar tegenwoordig zijn we veel meer een gezelligheidsvereniging. We hebben zelfs een aantal leden van de schietclub dat helemaal niet meedoet met het schieten. Op een clubavond houden we een drietal toernooien. Dat betreft schieten met een luchtbuks, sjoelen en darten. Hier zijn kleine prijsjes mee te winnen. Daarnaast zijn er mensen die gaan klaverjassen of koersbal spelen. We beginnen om 21.00 uur en om 23.30 sluiten de toernooitjes en worden de resultaten verwerkt. Om 24.00 uur is dan de prijsuitreiking."

5 ZWARTE ROZEN Het schieten vindt plaats in twee series van 5 schoten. De eerste serie betreft het competitieschieten waarbij men een zo hoog mogelijke score probeert te behalen. Op een vel karton staan 5 rozen gedrukt met ringen daar omheen, waarbij men op iedere roos één schot lost . Een schot in de roos levert 12 punten en een schot in een ring het bijbehorend aantal variërend van 5 tot en met 11. Zo kan men een maximale score van 60 punten behalen. De tweede serie is voor de avondprijs, waarbij men deze avond een score moet behalen zo dicht mogelijk bij de Abraham-score van 50. De eerste die deze avond gaat schieten is Da Wieman. Zij pakt de luchtbuks, haalt de spanner over, stopt een kogeltje in de loop, sluit de buks en legt geconcentreerd aan. Dan haalt zij de trekker over en klinkt het eerste schot. Een goed schot dat 11 punten oplevert.

EEN VASTE HAND Middelweerd: "Aan het eind van het seizoen mogen de beste man en vrouw zich schutterskoning en -koningin noemen. Afgelopen seizoen waren dit Maria Middelweerd en Bert van Doorn. In het algemeen schieten vrouwen net even beter dan de mannen Het is wel zo dat vrouwen opgelegd mogen schieten en dat de mannen de buks aan de schouder houden, wat toch iets moeilijker is. Maria Middelweerd: "Maar ik heb ook best een vaste hand omdat ik met mijn handen werk". Deze uitspraak ontlokt een vrolijke plagerige reactie: "Ja hoor Maria, jij bent de enige in heel 't Goy die met haar handen werkt." Het gelach dat daarop klinkt is nog vele malen te horen gedurende de avond. Middelweerd: "Het is echt een gezellige club waar veel gelachen wordt. Er worden ook goede gesprekken gevoerd. De mannen doen dat veelal aan de bar en de vrouwen al zittend rond de sjoelbak."

OOK MEEDOEN Barth Wttewaall heeft zojuist geschoten en bekijkt zijn score. "Dit is er weer één voor de papierbak. Goede scores hang ik boven mijn bed, maar daar is nog plaats genoeg" grapt hij. Toon Spithoven is er al sinds de oprichting bij, dus al bijna 50 jaar lid. "Vroeger moesten we ons eigen geweer meebrengen. Sommige hadden zo een kromme loop dat er van alles geraakt werd behalve het doel. Voor de veiligheid en eerlijkheid schieten we nu allemaal met dezelfde buksen." Middelweerd: "Als mensen het ook eens willen proberen zijn ze van harte welkom. Ze mogen vrijblijvend twee keer meedoen."