• Claudia van Mechelen en José van Laarhoven

    Sportpunt Houten

Ode aan de sport in Houten

Sportpunt schrijft sport

HOUTEN José van Laarhoven, combinatiefunctionaris Sportpunt Houten: "Momenteel werk ik al iets meer dan twee jaar in Houten. Een gemeente waar ik tot twee jaar terug nog niet eerder was geweest, waar ik dacht niemand te kennen (achteraf gezien kende ik toch wel enkele mensen die hier wonen) en waar ik van de gehele sportomgeving niets afwist. Maar toch zag mijn werkgever in mij de beste kansen: ik mocht in het enthousiaste en kleine team van Sportpunt Houten aan de slag om het sporten en bewegen mee te stimuleren in de gemeente. Wat mij al snel opviel is dat 'de Houtenaar' kritisch is, hoge verwachtingen heeft en niet snel tevreden is met wat wél goed is. In mijn ogen gebeuren er vele mooie dingen die het benoemen waard zijn. Daarom neem ik u graag mee in deze ode aan de sport in Houten!

SPORTACCOMODATIES Om te beginnen zijn er verschillende ondernemers die prachtige (sport)accommodaties hebben neergezet. Zo kent de gemeente Houten twee particuliere zwembaden, te weten de Startsprong en Kids Lodge, waarvan vele inwoners gebruik maken. Verder zijn op sportpark de Kruisboog nog verschillende andere particuliere initiatieven, zoals yogacentrum Amadorra, sportschool Jellema en sportschool Piazza Sports. Handbalhal The Dome is een voorbeeld van ondernemers die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken. De exploitatie van de hal komt mede tot stand doordat de handbalvereniging, judovereniging, scholen en diverse kleinere bedrijven de hal gebruiken.

DIVERS SPORTAANBOD Vrijwel elke sport is vertegenwoordigd binnen de gemeentegrenzen. Dat zijn de bekendere sporten zoals voetbal, hockey, tennis en dansen. Maar ook vele kleinere sporten. Weet u bijvoorbeeld dat u Kung Fu, Afrikaans Dansen, Floorball, line-dancen en Tai Chi kunt beoefenen?

Ook voor mensen met een beperking heeft de gemeente Houten veel te bieden. Blijft in sommige gemeenten het aangepast sportaanbod beperkt tot G-voetbal, in Houten kunnen mensen met een beperking kiezen voor voetbal, hockey, tennis, dans, korfbal, zwemmen en enkele andere sporten.

VRIJWILLIGERS Vrijwilligers zijn bij sportverenigingen van onschatbare waarde. Zonder hen kan de vereniging niet voortbestaan. En al lijkt het soms lastige om voldoende helpende handen te hebben, ook op dit gebied gebeuren mooie dingen. Wat te denken van de vrijwilligers die zich elke week inzetten om de leden van Stichting Gehandicaptenbelangen Houten en de Stichting Samen Verder te kunnen laten zwemmen? Of Athletes in Action in Houten waarbij jongeren elke zondag een voetbaltraining organiseren voor en met elkaar? Ik vind het ontzettend mooi te zien dat mensen hun schouders eronder zetten en er samen het beste van maken.

Ik ben en blijf verrast over de veelzijdigheid in Houten en werk met trots voor deze gemeente. En mijn oproep aan u is dan ook om eens wat vaker stil te zijn bij de mooie en goede dingen die Houten te bieden heeft op sportgebied."