• Trots toont Silvy haar recent behaalde medailles.

    Richard Thoolen
  • Het was afzien tijdens de marathon van Boston.

    Silvy Meuwissen

Met een lach over de finish

HOUTEN Silvy Meuwissen heeft de World Major Marathons succesvol gelopen: 6 marathons in Berlijn, Boston, Chicago, Londen, New York en Tokyo. 3786 hardlopers wereldwijd gingen haar voor, waaronder 79 Nederlanders.

Richard Thoolen

Meedoen aan een van de World Major Marathons is niet zo eenvoudig, er zijn wereldwijd veel geïnteresseerden echter het aantal startbewijzen is gelimiteerd, daarnaast worden er bij inschrijving bepaalde eisen gesteld. Zo ook bij de Boston Marathon waarmee Silvy haar 'Major Six' compleet kon maken. Om deel te kunnen nemen dienen hardlopers aan te tonen dat zij in staat zijn om binnen een bepaalde tijdslimiet te finishen. Deze limiet is weliswaar afhankelijk van de leeftijdsklasse waar men toe behoort, maar ligt voor alle deelnemers op een ambitieus niveau. Het behalen van een startbewijs voor Boston is al een prestatie op zich en bewijs van grote klasse.

BOSTON Met haar startbewijs op zak reisde Silvy af naar Boston om zich daar op 16 april te begeven onder de andere 25.750 deelnemers, waar onder ook plaatsgenoot Bas de Kruyff. Deze 122 ste editie van de Boston Marathon werd haar 20ste marathon, een die ze niet snel zal vergeten want ze trof extreme weersomstandigheden. Silvy: "Met slechts 2 graden was het echt koud, de aanhoudende regen en flinke windstoten zorgden voor nog meer uitdaging onderweg". Silvy was goed getraind en bereikte de finish op wilskracht in 3.51 minuten. Ze was zo verregend en verkleumd dat het vasthouden of bedienen van haar mobiel niet meer lukte. Ze wilde dolgraag haar man Wilko bellen die altijd meegaat en ergens in het finishgebied op haar stond te wachten. Gelukkig bood een van de vele vrijwilligers uitkomst.

PLEZIER VOOROP Silvy: " Wat mij opvalt is dat veel mensen als eerste vragen welke tijd ik heb gelopen. Zelf vind ik dat van ondergeschikt belang. Ik heb de ambitie om het beste uit mezelf te halen, maar het plezier in hardlopen staat echt voorop, samen met andere hardlopers of alleen. Zo'n 25 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, eerst kortere afstanden en in 2009 liep ik mijn 1e marathon (42,195 kilometer). Toen wij in 2000 naar Houten verhuisden schreef ik mij in voor een hardloopclinic met Fred van Mook. Door zijn professionele begeleiding is het plezier in hardlopen alleen maar toegenomen en werd de slogan 'met een glimlach over de finish' een feit.

LOOP DOOR HOUTEN Silvy heeft een aantal bijzondere marathons gelopen waaronder de 'Two Oceans Marathon' over 56 kilometer in Zuid Afrika en de 'Jungfrau Marathon' in Zwitserland deze telt maar liefst 1800 hoogtemeters. Maar het zijn niet alleen verre marathons waarvan zij van geniet. Silvy: "Nee, ik loop ook graag dichter bij huis en in de natuur. De Zeeuwse kust marathon is zo'n schitterende natuurloop, dat is echt Nederland op zijn mooist! En natuurlijk Houten, het uitgebreide fietspadennetwerk is echt fantastisch en 'de Loop door Houten' is echt het leukste sportevenement van onze gemeente". Silvy zal zelf niet deelnemen aan de Loop door Houten, maar die vanuit een andere rol meemaken. Silvy: "Al enkele jaren ben ik vrijwilliger en vorm samen met 8 andere leden het bestuur. Deze loop wordt georganiseerd door en voor Houtenaren, de 14e editie vindt plaats op 8 juni aanstaande. Er is ruimte voor prestatie en recreatieve lopers over een parcours van 5 of 10 kilometer, voor kinderen zijn er diverse kortere afstanden." Silvy draagt haar plezier in hardlopen graag over. Na het behalen van haar diploma als trainer geeft zij wekelijks hardlooptraining aan recreatieve hardlopers. Silvy: " Het is erg leuk om andere hardlopers, elk op hun eigen niveau, te kunnen begeleiden naar hun doel."

CHINA... Hardlopen is een bezigheid die tot op hoge leeftijd kan worden beoefend. Bij de marathon van Boston was er zelfs een klasse voor 80 jaar en ouder. Silvy (52 jaar) kan dus nog wel even door of is met het voltooien van de '6 Major Marathons' het vuur wat gedoofd? Silvy lachend: " Zeker niet, maar eerst goed herstellen. Er zijn nog zoveel mooie plekken om te lopen, laatst las ik een over de marathon in China deels over de Chinese muur … wie weet".