• Een deelnemer in actie op het Concours Hippique Houten in de afgelopen jaren

  John van Amerongen
 • Een deelnemer in actie op het Concours Hippique Houten in de afgelopen jaren

  John van Amerongen
 • Een deelnemer in actie op het Concours Hippique Houten in de afgelopen jaren

  John van Amerongen
 • Een deelnemer in actie op het Concours Hippique Houten in de afgelopen jaren

  John van Amerongen

L.R. de Paardenvrienden bestaat 70 jaar

HOUTEN Houtense paarden-vereniging L.R. de paardenvrienden bestaat dit jaar 70 jaar. Helaas lukte het de vereniging niet om in het jubileum-jaar haar zo bekende Concours Hippique Houten te organiseren. Daar stopt de vereniging mee.

John van Amerongen

FEEST De leden en oud-leden hebben het 70-jarig bestaan op 18 juni gevierd op de verenigingslocatie aan de Hoogdijk in 't Goy in de kantine die daar staat. Eén van de oprichters, Cees Sturkenboom, een man die al behoorlijk op leeftijd is, was daar ook nog bij aanwezig. Het lukte door te weinig inschrijvingen niet om in het jubileumjaar het zo bekende Concours Hippique Houten te organiseren. "Dat was dus vorig jaar voor het laatst, zonder dat we het wisten", zo vertelt Rita van Rooijen die al meer dan 50 jaar lid is van de vereniging, lang voorzitster is geweest en ook tientallen jaren het concours hippique mede organiseerde.

HOOGDIJK L.R. de paardenvrienden had eerst een locatie aan het eind van de Houtense Wetering in Houten. Daar moest de vereniging weg vanwege de  uitgroei van Houten. "Ik denk een jaar of vijftien geleden." Toen vond de vereniging haar plek aan de Hoogdijk in 't Goy dat ook in eigendom van de vereniging is. L.R. staat voor Landelijke Rijvereniging. Landelijke Rijvereniging de Paardenvrienden werd in 1946 opgericht door de vader van Rita van Rooijen die ook 30 jaar voorzitter was. De bij de vereniging behorende ponyclub; P.C. de Ponyvriendjes werd rond 1960 opgericht. "Het was van oudsher een vereniging van boeren die op de paarden reden die voor de kar stonden en voor de landbouw gebruikt werden. Oorspronkelijk was het een Rooms- Katholieke vereniging, maar daar was als nel niet veel meer van te merken, zo vertelt Rita. Het doel van de vereniging was het beoefenen van de paardensport in de breedste zin van het woord. "Er werden lessen gegeven om zo het niveau te verhogen." In de loop der jaren is het type paarden veranderd. De boerenpaarden verdwenen met de komst van de trekkers. "Het werd een hobbyvereniging voor mensen die paard wilden rijden."

CONCOURS HIPPIQUE HOUTEN Het is met dressuur en springen begonnen bij L.R. de Paardenvrienden. "Het mennen is er zo'n 15 jaar geleden bij gekomen." Rita van Rooijen heeft zeker 30 jaar in de organisatie van Concours Hippique Houten van L.R. de Paardenvrienden gezeten. "Dat was er al toen ik een ukkiepukkie was." Ze denkt dat de vereniging zo'n 50 jaar geleden begonnen is met dat concours. "Eerst één keer in de vier jaar, later om het jaar en daarna ieder jaar. Het werd eerst ook nog afwisselend in Houten, 't Goy en Schalkwijk georganiseerd, maar al snel werd dat alleen Houten. Want niet iedere boer stelt zijn  land beschikbaar." Het was eerst op de laatste zaterdag van juli, maar het werd nu al weer zeker 20 jaar op Hemelvaartsdag verreden. Al vele jaren aan de Tiendweg. Dit jaar is het niet door gegaan wegens te weinig inschrijvingen. Tegenwoordig worden veel meer wedstrijden op zand gereden. "Technisch is het makkelijker. Je hoeft het paard niet op hoefijzers te zetten." Ruiters of amazones troffen soms nog extra voorzieningen op het vlak van de hoefijzers om ook goed op drassige grond te kunnen rijden. "Dat hoeft allemaal niet als je op zand rijdt. Omdat dat er vele meer is hebben veel ruiters en amazones een voorkeur voor zand. Overal zie je graswedstrijden afnemen of verdwijnen." Het concours hippique Houten op Hemelvaartsdag was een begrip in de regio. Niet alleen in de regio, zeg maar een begrip in de paardenwereld in Nederland. Op het hoogtepunt van het bestaan van het concours, in de jaren 70, kwamen ruiters en amazones van Den Helder tot Zeeuws Vlaanderen en van Groningen tot Brabant naar Houten voor het concours. "In heel Nederland hadden we daar ene goede naam. In de jaren zeventig hadden we echt hele goede concoursen. Toen stonden we in de top vijf van de grootste wedstrijden in Nederland."

 

BRON VAN INKOMSTEN Het is voor de vereniging wel jammer, dat ze het concours niet meer zullen organiseren. "Het was altijd een behoorlijke bron van inkomsten, mede door de sponsoring." De vereniging kan altijd beschikken over een enorme ploeg vrijwilligers, waarvan sommigen zelfs nog nooit paard hebben gereden. Deze inkomsten droegen er toe bij dat de vereniging de contributie voor de leden laag kon houden. Het bestuur van de vereniging gaat dan nu ook op zoek naar andere inkomsten. "Misschien andere wedstrijden."

 

PONYKAMPEN "Waar op de reünie veel over gesproken werd, zijn de ponykampen." Vanuit de vereniging gingen alle leden vroeger veel op ponykamp. "Dan gingen we naar locaties waar je lekker buiten kon rijden." Bijvoorbeeld Brabant of op de Veluwe. "Dat was altijd erg leuk. Het was een complete volksverhuizing. We hebben buitenritten van uren lang gemaakt." Volgens Rita was het altijd erg gezellig.