• Het huidige bestuur van de Loop door Houten. Nog even in het geel: Charlotte (l) en Conchètta (r).

  Peter Knollema
 • Conchètta Renssen en Charlotte Vermeeren zetten zich met hart en ziel in voor de Loop door Houten.

  Richard Thoolen
 • Conchètta en Charlotte zijn niet alleen buurmeisjes maar ook al levenslang vriendin.

  Richard Thoolen
 • Als extra bijzonderheid treden soms beroemde mensen als starter op, zoals hier Gerard Nijboer.

  Richard Thoolen
 • Om de kilometer zorgen DJ's voor gezellige muziek.

  Richard Thoolen
 • Bewoners zitten eerste rang om de lopers aan te moedigen.

  Richard Thoolen
 • Ieder onderdeel begint met een leuke warming-up.

  Richard Thoolen
 • Samen oplopen kan prestatiebevorderend werken maar is soms ook gewoon gezellig.

  Richard Thoolen
 • De Loop door Houten mag zich ook verheugen op enthousiast publiek uit de diverse verzorgingshuizen.

  Richard Thoolen
 • Charlotte gaf twee jaar geleden het startschot voor de scholierenloop.

  Richard Thoolen
 • Ook voor topatleten biedt de Loop door Houten voldoende uitdaging.

  Richard Thoolen
 • Dit zou een goed duo voor de nieuwe Samsamloop kunnen zijn.

  Richard Thoolen
 • Opperste concentratie bij de top-atleten die voor een top-prestatie gaan.

  Richard Thoolen
 • Ook belangrijk: waterposten met een gezellige bemensing.

  Richard Thoolen

Loop door Houten met nieuwe bestuursleden

HOUTEN Aanstaande vrijdag 14 juni vindt voor de 15e keer de Loop door Houten plaats. Tussen 18.00 en 21.30 uur zullen tegen de 1500 lopers een uitgezet parcours door Houten gaan afleggen. Er zijn vijf onderdelen waaraan men deel kan nemen: de kidsrun van 600 meter, de jeugdloop van 1300 meter, de Samsamloop van 2500 meter, de 5 kilometer en de 10 kilometer.

AANTREKKINGSKRACHT De Loop door Houten heeft grote aantrekkingskracht op zowel topatleten als recreatieve lopers, waardoor er ieder jaar weer een groot deelnemersveld aan de start verschijnt. Ambitieuze goed getrainde atleten zullen trachten hun persoonlijk record te verbeteren en misschien wel een baanrecord te vestigen. Sommige recreatieve lopers zullen ook zo snel mogelijk gaan terwijl anderen de route gezellig keuvelend af zullen leggen.

BESTUUR De organisatie van de Loop door Houten ligt al jaren in handen van een ervaren team bestaande uit 10 enthousiaste loopliefhebbers: Henri, Bert, Eddie, Rolf, Jos, Nico, Silvy, Peter, Peter en Erwin. Dit jaar hebben zij versterking gekregen van twee energieke jonge dames, te weten Charlotte Vermeeren en Conchètta Renssen. Deze dames zijn al jaren actief voor de Loop door Houten, maar hebben begin dit jaar besloten om toe te treden tot het bestuur. Wat hen heeft doen besluiten om  zich als groentjes te voegen bij een goed geoliede machine kunt u verderop lezen in dit artikel.

VRIJWILLIGERS Vrijwilligerscoördinator Henri de Koning: ,,We werken met meer dan 70 vrijwilligers, naast het bestuur. Mijn taak is om er voor te zorgen dat de juiste persoon zich op de juiste plaats bevindt en precies weet wat er van hem/haar verwacht wordt. De Loop door Houten kan niet bestaan zonder de inzet van al die vrijwilligers, en we zijn dan ook bijzonder blij dat zich weer zoveel mensen onbaatzuchtig inzetten om er voor de lopers en het publiek een mooi evenement van te maken. We hebben onder andere vrijwilligers bij het inschrijvingsbureau, bij de start en finish, verkeersregelaars en hekwachten, bemensen van waterposten, het uitdelen van medailles, de EHBO, catering, fiets- en motorbegeleiding en parcoursverkenners."

JUBILEUM Dit jaar bestaat de Loop door Houten 15 jaar: reden voor de organisatie om er een feestje van te gaan maken en er twee feestelijke onderdelen aan toe te voegen. Naast de vaste loopnummers introduceert de organisatie dit jaar ook een nieuw onderdeel: de Samsamloop. PR-man en speaker Eddie Heerings: ,,De bedoeling bij deze loop is dat je het parcours met zijn tweeën aflegt en ook met zijn tweeën over de finish komt. Het gaat hierbij niet om de tijd, maar louter om de gezelligheid. Dit kan voor vele duo's leuk zijn. Bijvoorbeeld ouder en kind, kind met zijn opa of oma, kind met haar zus of broer, twee collega's, zakenpartners, echtpaar, buren, blinde mensen met begeleiding. We zijn benieuwd welke bijzondere duo's er aan de start zullen verschijnen, alle combinaties zijn mogelijk."  Een tweede toevoeging betreft de plaatsing van een fotobooth. Eddie: ,,In het start-/finishgebied plaatsen we een fotobooth waar mensen als aandenken een foto kunnen laten maken. Deze foto's worden voorzien van het logo van De Loop door Houten. Het leuke is dat men hier individueel op de foto kan gaan, maar ook met een groep van maximaal 7 personen. We denken dat dit veel creatieve foto's op zal leveren en voor de mensen een leuke tastbare herinnering."

OVERLAST Rolf Bachofner: ,,De organisatie is zich bewust dat het evenement enige overlast met zich mee zal brengen. De Loop door Houten vindt plaats met een start en finish op Het Plein, en een doorkomst bij Castellum. Vanaf  16:00  uur  wordt een  deel  van  de  wegen  op  en  rond  Het  Plein  afgesloten  voor opbouw van afzettingen van het start- en finishgebied. Wegen op en rond het parcours zullen niet beschikbaar zijn voor verkeer tussen 17.30 uur en 21.30 uur. Wij hopen dat inwoners de route zoveel mogelijk vrij kunnen houden van voertuigen door of op eigen terrein te parkeren of buiten het parcoursgebied. Onze verkeersregelaars zullen mensen die zich toch in de buurt van het parcours moeten begeven goede instructies geven met betrekking tot alternatieve routes. Ook het bevoorraden van winkels binnen het parcoursgebied kan men beter niet op deze vrijdagavond plannen. Wij willen de Loop door Houten zo sfeervol mogelijk laten verlopen en plaatsen daarom om de kilometer een DJ met muziek. Hoewel dit door veel mensen erg gezellig wordt gevonden, wordt dit door sommige mensen, met name aanwonenden, soms als overlast ervaren. Dat betreuren wij, want wij willen niemand tot last zijn. Wij proberen de overlast tot een minimum te beperken en treden graag in gesprek met betrokkenen over eventuele maatregelen."

VERS BLOED Begin dit jaar traden Charlotte Vermeeren en Conchètta Renssen toe tot het bestuur van de Loop door Houten. Het bestuur bestond uit 10 ervaren mensen die allen zonder problemen voor hun vader of moeder door zouden kunnen gaan. Om als jonge meid zonder bestuurlijke ervaring toe te treden tot deze geoliede machine vraagt wel om moed en vertrouwen in eigen kunnen. Misschien kan de reden wel in hun naam gevonden worden, want Charlotte is afkomstig uit het Frans met de betekenis: `sterk, dapper, vrij` en Conchetta is een Spaanse naam met de betekenis `conceptie, puur`. Beide dames geven toelichting op deze enigszins verrassende stap.

Charlotte: ,,Je kunt er veel achter zoeken, maar de werkelijke reden dat we in in contact kwamen met de Loop door Houten is erg simpel. We hadden nog nooit van de Loop door Houten gehoord, maar we kregen een dag vrij van school als we kwamen helpen. 'Alles beter dan school' dacht ik en meldde me als vrijwilliger. Hier ben ik en wat kan ik doen? Ik ben overigens een jaar eerder begonnen als vrijwilliger en heb toen ook Conchètta erbij gevraagd. We zijn ons hele leven al buurmeisjes en vriendinnen. Dus om dat samen te gaan doen leek ons wel leuk." De meiden, toen 16 en 17 jaar oud, hielden zich in het begin bezig met het opbouwen van het podium. Ze vonden dat leuk om te doen en meldden zich ieder jaar opnieuw aan als vrijwilliger. Charlotte: ,,We mochten steeds meer en leukere dingen doen. Ik mocht sommige afstanden starten met het afschieten van een startpistool. We mochten medailles uitdelen bij de finish. De eerste mannelijke loper en eerste vrouwelijke loper mochten we ook bloemen geven (zonder kus)."  Conchètta:,,We vinden opruimen ook heel leuk, vooral het weer ophalen van de hekken. We staan dan als koeien achter in een vrachtwagen en rijden langs de ophaalpunten. Daar laden we de hekken in waardoor de vrachtwagen voller en voller wordt. Op het laatst passen we er zelf bijna niet meer in en moeten we klimmen naar onze plek. Het laden wordt steeds lastiger, maar ja, alle hekken moeten wel worden meegenomen. Ook leuk is dat auto's en fietsers dan naar ons toeteren en zwaaien."  

De meiden raakten steeds vertrouwder met de organisatie van de Loop door Houten en kregen er steeds meer lol in. Ze wilden meer kunnen bijdragen. Charlotte: ,,We stapten naar Eddie en zeiden: Eddie, we willen meer! Meer doen en meer beslissen." Het voorstel van Eddie was dat ze toe zouden treden tot het bestuur. Maar zouden ze iets kunnen betekenen voor het team van ervaren rotten? Conchètta: ,,Jazeker, wij keken met een frisse blik. Bij alles stelden wij de vraag: waarom gaat dit nu zo, en zou het misschien ook anders of beter kunnen? We hadden ook nieuwe ideeën." Het bestuur verwelkomde ze met open armen en gaf ze de ruimte om een aantal activiteiten te veranderen of toe te voegen. Charlotte: ,,Zo hebben we dit jaar de stap gemaakt naar digitaal inschrijven. Erg leuk om dat van dag tot dag te kunnen volgen. Van 15 inschrijvingen per dag schoot het opeens omhoog naar 40 inschrijvingen per dag." Conchètta: ,,We hebben ook nieuwe banners ontworpen en daarvoor wil ik mijn broertje Winston nog bedanken voor de technische vormgeving. Wauw, wat hebben wij mooie banners gemaakt. Mensen zullen ze straks her en der zien hangen." Charlotte: ,,Omdat vrijwilligers zo belangrijk zijn stelden we voor om hen na afloop een cadeautje te geven. We vonden het bijzonder fijn dat we daar budget voor kregen toegewezen en hebben iets leuks bedacht. Wat het is houden we nog even geheim, maar we zijn wel trots op het resultaat en weten zeker dat men het leuk vindt om te krijgen."

BEETJE BOOS Conchètta: ,,Het gaat allemaal goed, maar we zijn ook even boos geweest op het bestuur. Wanneer je in het bestuur zit krijg je een rood T-shirt en wanneer je vrijwilliger bent een geel T-shirt. Op de foto van het bestuur zie je ons dan ook zitten in gele T-shirts terwijl de anderen allemaal een rood T-shirt dragen. Ons streven werd dan ook om van geel naar rood te gaan. We deden erg ons best, maar toen we daar bijna waren wilde het bestuur de overgang naar een andere kleur bespreken! Hadden we bijna ons doel bereikt, zouden we vrijdag ook in een rood T-shirt staan en dan zou dat niet door kunnen gaan omdat het anders moest worden! Daar waren we het dus even helemaal niet mee eens." Op dat moment komt er een bestuurslid binnen met in zijn handen een rood T-shirt. "Kijk, zo'n T-shirt gaat het worden voor jullie", zegt hij. De dames schrikken. ,,Wat! Wij zijn zo mooi slank en dan geef je ons toch niet zo'n groot XL-ding om aan te trekken?" Maar gelukkig, ze moeten niet naar de maat kijken, maar naar de kleur. Natuurlijk krijgen ze de bij hen passende maat. Vrijdag zal men de dames kunnen zien schitteren in hun gloednieuwe, precies passende, rode T-shirts.

MEEDOEN En willen de dames zelf ook weleens meedoen aan de Loop door Houten? ,,Nou nee. Ze zijn blij met ons, ook al zijn we zelf geen lopers.We hebben geen behoefte om mee te doen. Organiseren vinden we veel leuker, en je moet gewoon weten waar je kracht ligt."