• De top drie van Tour de Schalkwijk 2016. 1. Kaylee Swüste, 2. Freek van Zijl, 3. Bjorn de Klerk.

  Tour de Schalkwijk
 • Kaylee Swüste finisht als snelste in de laatste tijdrit en wint Tour de Schalkwijk 2016.

  John van Amerongen
 • De kopgroep onderweg in de etappe van zaterdag

  Tour de Schalkwijk
 • Dijkhuisklassement: 1. Bjorn de Klerk, 2. Freek van Zijl en 3. Jesper de Klerk

  Tour de Schalkwijk
 • Bergklassement: 1. Bjorn de Klerk, 2. Kaylee Swüste 3. Bram van der Worp

  Tour de Schalkwijk
 • De ploeg van Van Schaik was winnaar van het ploegenklassement.

  Tour de Schalkwijk
 • Freek en Kaylee in het geel voor de start en in etappe op zaterdag

  Tour de Schalkwijk
 • Renners onderweg tijdens de etappe van vrijdag.

  Tour de Schalkwijk
 • Concentratie voor de start van de etappe van vrijdag

  Tour de Schalkwijk
 • Freek van Zijl trekt het geel aan voor de start van de etappe op vrijdag.

  Tour de Schalkwijk
 • Kaylee Swüste wint de etappe van vrijdag.

  Tour de Schalkwijk
 • Renners donderdag onderweg in etappe in bocht.

  Tour de Schalkwijk
 • De Van Schaikploeg aan de start van de Ploegentijdrit. Voor de ploegentijdrit op de eerste plaats.

  John van Amerongen
 • De voorste renners draaien richting Lekdijk en gaan klimmen.

  Tour de Schalkwijk
 • Kaylee Swüste wint de etappe van maandag.

  Tour de Schalkwijk
 • Björn de Klerk wint dinsdag de etappe

  Tour de Schalkwijk

Kaylee Swüste wint spannende Tour de Schalkwijk 2016

SCHALKWIJK Kaylee Swüste wint de Tour de Schalkwijk 2016. Ze won de laatste slottijdrit met een tijd van 2 minuut 50. Daarmee was ze ruim sneller dan Freek van Zijl die de tijdrit in 3 minuut 1 reed. Ze bouwde haar voorsprong in het Algemeen Individueel Klassement dus nog uit. Freek van Zijl werd tweede in deze zeer spannende Tour. Bjorn de Klerk nam op het afsluitende defilé op zondagmiddag de plek voor de derde plaats in. Kaylee is het tweede meisje in de historie van de Tour de Schalkwijk dat de tour wint.

John van Amerongen

In de laatste slottijdrit van zondag 17 juli werd de 47e editie van de Tour de Schalkwijk beslist. Freek van Zijl stond bij de start van de laatste tijdrit op de tweede plek van het Algemeen Klassement met een achterstand van drie seconden op Kaylee Swüste de leidster in de Tour de Schalkwijk.  De tien hoogst geklasseerden moesten, zoals altijd, alleen, alleen vooraf gegaan door een motor en gevolgd door een volgwagen het tijdrit parcours over de Jhr. Ramweg en de Ladgedijk afleggen.

SPANNEND De Tour de Schalkwijk 2016 was één der spannendste tours sinds jaren. Kaylee Swüste pakte bij het begin van de tour de gele trui. In de etappe van donderdag nam Freek van Zijl de gele trui van haar over. Na de etappe van vrijdag, gewonnen door Kaylee, stonden ze gelijk in het Algemeen Individueel  Klassement. Zaterdag won Kaylee opnieuw de etappe en kwam nu weer alleen aan de leiding in het Algemeen klassement. Verder waren er vele verschillende winnaars van de etappes. Kaylee won maandag, Bjorn de Klerk op dinsdag en Bram van der Worp won de etappe van donderdag. Freek van Zijl de naaste belager van Kaylee wist te profiteren van de ploegentijdrit op woensdag. Hij maakte toen door een goede prestatie van de SooSploeg een seconde van zijn achterstand goed.

DIJKHUISKLASSEMENT Bjorn de Klerk deed het uiteindelijk het beste in de sprints naar het Dijkhuis voor het Dijkhuisklassement. Na de laatste sprint in de zaterdagetappe had hij de rode trui nu definitief om zijn schouders. Hij kreeg de beker voor de eerste plaats in dit klassement op het slotdefilé op zondagmiddag. Freek van Zijl eindigde als tweede en broer Jesper de Klerk werd derde.

BERGKLASSEMENT Bjorn de Klerk is de winnaar van het Bergklassement, de punten voor beklimmingen de Lekdijk op. Op zondag kreeg hij hier de grootste beker voor de eerste plaats op het defilé. Kaylee werd tweede en Bram van der Worp werd derde in het Bergklassement.

BESTE MEISJE Kaylee Swüste eindigde deze Tour de Schalkwijk natuurlijk als beste meisje in de gele trui. Cindy Sturkenboom stond de hele week op de tweede plaats en reed in het roze. Ze eindigde ook las tweede in het meisjesklassement. Lisanne van Dijk werd derde in het meisjesklassement.

DEFILE Op het slot defilé van de Tour de Schalkwijk waren alle renners winnaars. Iedereen werd naar voren geroeprn om een prijs in ontvangst te nemen. Voor de toppers in de klassementen waren er de grote bekers en voor de andere diverse zaken als prijs. Ook kreeg iedere renner bij de presentatie van de eindstand in het Algemeen Ploegenklassement een tas met inhoud van alle sponsors van de Tour de Schalkwijk. De ploeg van Van Schaik was de winnaar van het Algemeen ploegenklassement.