• Kaylee Swüste wint de etappe van zaterdag.

  Tour de Schalkwijk
 • Freek en Kaylee in het geel voor de start en in etappe op zaterdag

  Tour de Schalkwijk
 • Renners onderweg in de etappe van zaterdag.

  Tour de Schalkwijk
 • De kopgroep onderweg in de etappe van zaterdag

  Tour de Schalkwijk

Kaylee Swüste opnieuw alleen aan leiding in Tour de Schalkwijk

SCHALKWIJK Kaylee Swüste gaat na de etappe van zaterdag weer aan de leiding in de Tour de Schalkwijk. Ze staat eerste in het Algemeen Individueel Klassement met een voorsprong van drie seconden op nummer twee; Freek van Zijl. Kaylee kwam met een kopgroep naar de finish op de Jhr. Ramweg en wist daar als eerste over de streep te komen. Freek van Zijl werd tweede.

John van Amerongen

Deze stand in het Algemeen Klassement belooft dus een spannende ontknoping in de tijdrit van zondag. Vorige week in de eerste tijdrit finishten ze met dezelfde tijd van 2 minuut  48. Wat zal het in de laatste tijdrit worden? Wie wint de Tour de Schalkwijk? Dezelfde tijd rijden is voor Freek niet genoeg. Hij moet echt een aantal seconden sneller. Het is de spannendste tour sinds enkele jaren. Een gele truiwissel tijdens de tour is er niet vaak en nu is dat zelfs twee keer gebeurd. 

TWEE GELE TRUIEN Vanmorgen, bij de start van de etappe op zaterdag, kregen zowel Kaylee als Freek een gele trui om de schouders. Ze stonden toen immers gelijk op de eerste plaats. Onder andere Freek van Zijl, Kaylee Swüste, Bjorn de Klerk, Bram van der  Worp, Sep de Kruijf en Cindy Sturkenboom maakten deel van een kopgroep van dertien renners.  Deze dertien maakten op de Jhr. Ramweg uit wie de etappe ging winnen. Kaylee won dus de etappe. Freek van Zijl werd tweede in dezelfde tijd. Kaylee kreeg met haar eerste plaats aan de streep een bonusseconde.

BONUSSECONDEN Die bonusseconde aan de streep en de vijf bonusseconden die ze in de zaterdagetappe onderweg wist te verdienen, maken dat Kaylee nu drie seconden voorsprong heeft in het Algemeen Klassement. Freek van Zijl wist zaterdag onderweg drie bonusseconden te verdienen, maar dat waren er dus niet genoeg voor hem.

DIJKHUISKLASSEMENT Bjorn de Klerk deed het uiteindelijk het beste in de laatste sprint naar het Dijkhuis voor het Dijkhuisklassement. Na deze laatste sprint in de zaterdagetappe heeft hij de rode trui nu definitief om zijn schouders. Hij krijgt de beker voor de eerste plaats in dit klassement op het slotdefilé van zondag. Broer Jesper de Klerk won de Dijkhuissprint en verdiende vijf punten stootte daarmee Kaylee van derde plaats in het Dijkhuisklassement. Bjorn werd tweede in die sprint en Freek van Zijl haalde geen punten.

BERGKLASSEMENT Bjorn de Klerk is ook de leider in het Bergklassement, de punten voor beklimmingen de Lekdijk op. Op zondag zal hij ook hier de grootste beker voor de eerste plaats voor krijgen. Kayleer werd tweede en Bram van der Worp derde in het Bergklassement.

BESTE MEISJE Kaylee Swüste gaat nog steeds aan de  leiding in het klassement om het beste meisje. Cindy Sturkenboom staat op de tweed e plaats. Het is zo goed als zeker dat Kaylee de tour zal beëindigen als beste meisje. Maar zal ze ook als beste meisje de Tour de Schalkwijk winnen? Ze draagt tenslotte nu weer de gele trui.

POLDEREN De renners hebben naast het fietsen de hele week diverse activiteiten. Zaterdagmiddag polderen in de weilanden van Schalkwijk.