• Aspherical fotografie

Kamermans indoor kampioen paardrijden

HOUTEN Nicole Kamermans uit Houten heeft op zondag 3 april de Andy's Dierensuper competitie op manege Zilfia's Hoeve gewonnen. De 16- jarige amazone won de titel Indoor Kampioen 2015-2016. Nicole vindt het helemaal te gek dat ze kampioen is, ze heeft er hard voor getraind en had niet gedacht dat ze zo hoog zou eindigen.

John van Amerongen

De competitie werd in de afgelopen maanden verreden over 10 wedstrijden in zowel dressuur als springen. De beslissingen in het springen waren op 13 maart al gevallen. Tijdens de finaledag zondag 3 april moesten de deelnemers de eindprijzen in de dressuurcompetitie nog verdelen door twee dressuurproeven op twee verschillende paarden te rijden. Tijdens de grote parade werden alle kampioenen in beide disciplines gehuldigd. Nicole wist zich als overall kampioen te kronen door winst in haar categorie bij de dressuur en een tweede plaats in het springen. Nicole ontving een mooie ereplaquette en de wisseltrofee. De deelnemers worden in verschillende groepen verdeeld naar leeftijd (18+ en 18-), klasse (paard en pony) en naar niveau. Nicole werd kampioen van alle groepen bij elkaar. Er was een kampioen in de verschillende categorieën, een overall kampioen van het springen (de beste springruiter), een overall kampioen van de dressuur (de beste dressuurruiter) en een allround kampioen. Door winst in haar categorie bij de dressuur en een tweede plaats bij het springen is Nicole de allround kampioen indoor en mag zij de wisseltrofee komend jaar op de schoorsteenmantel zetten.

TWEE PAARDEN De finale bestaat uit het rijden van twee proeven. De eerste proef rijdt een ruiter of amazone op het zelfgekozen paard. Nicole reed haar eerste proef op het manegepaard Landra. De tweede proef is het zogenaamde 'overkampen'. Hierin ruilen de nummers 1 en 2 van het klassement van paard en rijden een dressuurproef op het andere paard. Hiermee kan een ruiter dan aan de jury laten zien ook op een ander paard tot een goede prestatie te kunnen komen. Nicole reed haar tweede proef op Beausjellie.

ENTHOUSIAST Nicole rijdt nu 5 jaar paard. Ze was 11 toen ze begon. Ze doet aan dressuur, springen en carrousel. In het carrousel rijdt ze als kopruiter van 12 paarden in het team van manege Zilfia's Hoeve. Springen vindt ze het leukste. Dit vindt ze soms ook het moeilijkste, omdat het erg hard kan gaan. Nicole is lid van Zilfia's Hoeve. Doordat ze vaak mee ging met haar zus Anne, kwam ze in aanraking met het paardrijden. Anne is drie jaar geleden zelf ook allround kampioen geworden op haar pony JoyRider. Na de eerste kennismaking met het paardrijden is Nicole steeds enthousiaster geworden. De zusjes hadden samen een verzorgpony Doenja. Op dit moment heeft Nicole een verzorgpaard Utah waarmee ze wekelijks les heeft van Manon Hage die ook haar commandant is van de carrouselgroep. Ze is gek op Utah en ook op de paarden op de manege. Samen met Manon heeft ze de afgelopen periode keihard getraind en het gaat steeds beter.