• Rohan Jongerius en Joyce Fransman

    John van Amerongen

Jong kennis maken met sport

HOUTEN Joyce Fransman en Rohan Jongerius van voetbalvereniging SV Houten verzorgen voetbalclinics voor groep 1, 2 en 3 van de basisschool. Ieder kind krijgt een eigen bal en ieder kind komt aan bod. Rohan: "Ze kunnen allemaal meedoen. Ze hoeven geen ingewikkelde dingen te doen." Joyce: "Het gaat er om de kinderen te laten bewegen. Ze leren sociaal met elkaar om gaan. Ze leren om gaan met winst en verlies. Ze kunnen vriendjes maken. Allemaal punten die bij sport horen."

John van Amerongen

Kinderen kunnen op jonge leeftijd al kennis maken met sport, een sportvereniging kan daar een belangrijke rol in spelen, leggen Joyce en Rohan uit. "Je bent er als vereniging niet alleen voor je leden, maar voor heel Houten", zegt Joyce. "Net zo goed als er walking football voor ouderen is, zo willen we het ook naar de jongste jeugd toe brengen."

Het doel is om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met sport en om SV Houten op de kaart te zetten, leggen Rohan en Joyce uit. Rohan: "We willen als SV Houten ons gezicht laten zien in de gemeente."

Rohan heeft gedacht vanuit zijn opleiding voor lichamelijke opvoeding die hij volgt. Hij wilde SV Houten meer op de kaart zetten. Zo kwam hij op het idee van de voetbalclinics.

ENTHOUSIAST De voetbalvereniging heeft scholen benaderd. "We hebben ze allemaal aangeschreven", vertelt Joyce. Tien scholen reageerden direct heel enthousiast.

Mark Goes van 't Schoolhuys, waar al een clinic heeft plaatsgevonden: "Ja, ontzettend leuk. Het was een lekker sportief begin van de dag." De school was er ook blij mee omdat het een activiteit voor de onderbouw is. "Vaak worden middenbouw en bovenbouw betrokken bij activiteiten. Toen ik dat mailtje zag, heb ik gelijk positief gereageerd." De activiteit vond plaats in de kleutergymzaal. "In groepjes van 12. Iedereen had er schik in." De clinic is tot nu toe op drie scholen gegeven, de komende maanden staan er meer scholen op het programma. Joyce en Rohan gaan de andere scholen nog een keer benaderen na de eerste positieve ervaringen.

Scholen die belangstelling hebben, kunnen mailen naar blauweminis@svhouten.nl.

LAAGDREMPELIG Rohan Jongerius is de hoofdtrainer van de blauwe mini's (4 tot 6 jarigen) en geeft ook de clinics op de basisscholen. "Scholen zijn enthousiast. Eindelijk iets voor de onderbouw." Joyce: "We komen naar de scholen toe. We komen met zijn tweeën, dus we kunnen alle kinderen voldoende aandacht geven."

"Voetbal is erg laagdrempelig. Ik begin met eenvoudige oefeningen. Dan is het ik en de bal voor ieder kind", aldus Rohan. "Er zit een opbouw in de oefeningen. De uitdaging wordt steeds groter. We eindigen met een partijtje." De clinic duurt ongeveer een half uur. "Je ziet de kinderen echt genieten. Ze moedigen elkaar aan." Het is een gezonde inspanning voor de kinderen. "Ik zweet tot in de puntjes van mijn haren", zei een meisje dat deelnam aan een clinic.