• Dion, Dean, daar achter trainer Redouan en Iliana

    John van Amerongen

Jeugdvechters presteren goed

HOUTEN Redouan Amrhar is (jeugd)trainer bij Sportschool Jellema. Hij begeleidde drie jeugdvechters op 8 oktober bij een kickboksgala in Duitsland. De jeugdvechters vertellen in dit artikel over hun ervaring en de beleving van hun sport. Voor Dean werd in Duitsland helaas geen match gevonden. Hij kwam daar niet in actie. Iliana won haar partij in ons buurland. De partij van Dion Osté eindigde in onbeslist.

John van Amerongen

Dean van Megen (11) vindt het kickboksen leuk: "Ik kan mijn energie er goed in kwijt." Hij was zes toen hij bij Jellema begon en stond al vaak in de boksring. Iliana Solaro (13) vindt eigenlijk alles aan de sport leuk. "Vooral de wedstrijden." Ze geniet van de kick en van de spanning gekoppeld aan de wedstrijden. Ze traint er hard voor, zo'n 4x in de week. Dion Osté (14) zegt: "Het is goed voor je zelfvertrouwen." Dean geeft ook aan dat hij nu meer voor zichzelf op komt en assertiever is. In algemene zin is het ook goed voor de conditie. Er zijn natuurlijk ook jeugdleden die alleen maar trainen en geen gevechten doen.

SCHAKEN Voor Dion was het zijn eerste partij in een echt gevecht. Geen training dus, maar een echt duel. Hij is tevreden over hoe het gegaan is. Hij zegt met vertrouwen te hebben gevochten en punten te hebben gescoord.  Hij doet nu een jaar aan kickboksen. Iliana traint bijna 5 jaar, haar zus begon eerder bij Jellema. Het is altijd moeilijk en je moet je best er voor doen. Het ging goed." Ze was haar zenuwen goed de baas, zo legt ze uit. Redouan legt uit dat het er om gaat om tijdens de wedstrijd de technieken die je in de training oefende goed uit te voeren. Wij coachen vanuit de hoek en geven aanwijzingen, het is dan ook belangrijk dat ze goed luisteren. We trainen gericht en proberen ze zo ontspannen mogelijk de ring in te laten gaan. Het is net schaken, omdat de vechters strategisch denken over waar hun tegenstander te raken en proberen te voorzien waar deze gaat proberen hen te raken. "Je leert ook blokken", zo zegt Iliana als het gaat over geraakt worden.

VOORUIT VECHTEN "Je moet vooruit vechten", zo zegt Dean die daar dan bij uitlegt dat je het je tegenstander makkelijk maakt en hem meer kans geeft jou te raken wanneer je achteruit loopt. Dean staat overigens bekend om zijn snelle lowkick, een trap op het bovenbeen. Partijen worden doorgaans op punten beslist, een jury bepaald dat, maar winnen of verliezen door K.O. kan ook. De jeugdige vechters vertellen dat je vanaf het begin direct moet starten, niet afwachtend zijn. Gelijk er op zitten, maar er niet te wild invliegen anders kun je de technieken niet goed uitvoeren. Redouan wijst er op dat er strenge regels zijn voor wat wel en niet mag en dat veiligheid voorop staat. Daarbij dragen de jeugdvechters hoofd- en scheenbeschermers en mogen de trap- en stoottechnieken niet naar het hoofd worden uitgevoerd.

BENELUX TITEL Redouan vocht zo'n 3,5 jaar geleden zijn laatste partij. Hij won toen in Houten de Benelux titel en doet al zo'n 16 jaar aan kickboksen. "Ik ben een jaar geleden gestart met lesgeven bij de jeugd. We hebben tientallen jeugdleden die lekker recreatief trainen, want slechts een klein aantal wil en kan wedstrijden vechten. Ze vechten ongeveer 1x per maand door het gehele land. Sportschool Jellema is al jaren een begrip in Houten. Sinds 2007 zijn ze gevestigd in de eigen sportschool op de Kruisboog.