• Houtens Sportfoto 2015.Met rechts in het geel vrijwilliger Herman de Mare.

    Gerard Schoonderwoert

"Je hebt hart voor de zaak en dan geef je je op"

HOUTEN Herman de Mare staat als vrijwilliger van de Loop door Houten op de Sportfoto 2015. "Ik kwam altijd wel kijken, maar officieel doe ik het pas 3 jaar." Hij staat aan de finish en reikt onder andere de bloemen aan de degenen die als eerste finishen bij de 5 en 10 kilometer. "Er is altijd wat verloop. Je hebt hart voor de zaak en dan geef je je er voor op."

John van Amerongen

"Ik doe het nog niet zo lang. Een jaar of drie. Ik hielp altijd wel een beetje." Hij  is erbij betrokken geraakt doordat zijn zoon in de organisatie zit. Hij vindt het leuk om te doen. Vooral op de avond zelf vindt hij het leuk om met de vrijwilligers onder elkaar om te gaan. "Het was vorig jaar prachtig weer." De organisatie is blij dat ze gekozen heeft voor de tweede vrijdag van juni. Dan heb je vaak mooi weer. "Gewoon bij de finish sta ik meestal. Bloemen geven medailles geven." Er komen dan honderden kinderen op hem af. "Ik ben niet de enige. We delen ook ijsbonnetjes uit. Je hebt er ook bij die zeggen: 'Ik hoef geen medaille.' " Sinds zeven jaar krijgt iedereen een medaille. Dan na het uitdelen van ijsbonnetjes staat er een hele rij kinderen in de rij voor ijs van Marco Osté. Hij deelt ook de kaartjes voor de ontvangst van bekers uit. "Dat moet je altijd goed nakijken. Er kwam twee jaar terug een keer een jongen binnen met lang haar. Toen dacht ik dat het 't eerste meisje was." Een paar geleden hielp hij ook nog met het gereedmaken van de medailles. Dat wordt nu gedaan door de groep van Reinaerde op de Weteringhoek.

GEEL Herman gaat niet naar de bijeenkomsten voor vrijwilligers vooraf. "Mijn rol is maar zeer beperkt. Ik heb meer eerbied voor de mensen die in de organisatie zitten. Alles regelen en sponsoren regelen. Mijn zoon is voorzitter van de club." Hij hoort wel eens van zijn zoon dat het nog best heel wat werk is. "Ik weet wat ik doen kan en wat mijn taak is. Wat van mij verwacht wordt."  Hij helpt na afloop ook altijd met afbreken. "Veel mensen helpen dan. Dat gaat redelijk vlot. Het is wel zwaar werk." De vrijwilligers worden aangestuurd door een goede vrijwilligerscoördinator. De vrijwilligers zijn te herkennen aan de gele shirts van Loop door Houten. De bestuursleden dragen rode shirts. "Als ik dan lastige vragen krijg, dan zeg ik: 'Daar loopt er eentje.' " Herman heeft altijd in Utrecht gewoon en was daar als vrijwilliger bestuurslid bij een gymnastiekvereniging. "Ik woon inmiddels 11 jaar in Houten."

SPONTANITEIT De spontaniteit van iedereen vindt Herman het leukst. "De lopers die wat gepresteerd hebben. Er zijn er bij die nooit lopen. Die big smile. De blijdschap dat ze het gehaald hebben. De kinderen zijn altijd heel enthousiast." Als het goed gaat blijft Herman het nog ieder jaar doen. "Ik ben ook niet de jongste meer."

FOTO "Het is een spontane foto. Ik dacht wat heb ik een raar armpje. Het is ook de entourage die meespeelt." De fotograaf zegt het mooi te vinden dat er een vrolijk finishende dame, vrijwilligers en publiek op staan.