• Richard Thoolen

,,Ik heb een droom... "

HOUTEN Van jongs af aan wil Tim van der Horst al professioneel tennisser worden en op een Grand Slam toernooi mee doen. Onlangs wist Tim punten te behalen voor de wereldranglijst tennis (ATP) waardoor het leven van zijn droom mogelijk lijkt te worden.

door Richard Thoolen

JEUGD Net als veel andere jongens trok Tim op 3-jarige leeftijd eerst een voetbalshirt aan. Maar Tim had zoveel energie dat hij niet genoeg had aan voetbal en er tennis bij ging doen. Voor beide sporten had Tim feeling en al snel begon zijn prijzenkist zich te vullen met zowel voetbal- als tennisbekers. Tot zijn 18e jaar beoefende Tim beide sporten. Hij voelde toen de behoefte om te focussen op tennis en stak daar al zijn energie in. Dat ging goed. Zijn prestaties verbeterden en bleven niet onopgemerkt.

SPORTGALA In 2014 werd Tim op het Sportgala Houten genomineerd voor Sportman van het Jaar vanwege zijn goede prestaties op het gebied van Beach-tennis. In 2018 werd Tim opnieuw genomineerd als sporter van het jaar voor het behalen van de 36e plaats op de Nederlandse ranglijst heren enkelspel en het behalen van 2 ATP-punten. Tim: ,,Superleuk dat ik weer genomineerd was. Ik heb een bijzonder leuke dag gehad. Het was allemaal super georganiseerd, heel professioneel. Het Sportgala had een leuke aankleding in een mooi theater met een diner, optredens en introductie met een persoonlijk filmpje. Ik werd goed begeleid door José van Laarhoven van Sportpunt Houten. Erg leuk om zo in de aandacht te staan en mezelf ook voor de radio te mogen presenteren."

UITDAGINGEN Tim: ,,Ik ben er achter gekomen dat ik heel goed kan tennissen, maar dat er nog veel meer komt kijken voordat ik mezelf proftennisser kan noemen. Daarvoor moet je niet alleen goed tennissen, maar ook ondernemerschap tonen. Ik moet mijn weg zoeken in een wereld van prijzengeld en sponsors. Ik moet ook aan mijn techniek werken en mentaal groeien. Daarvoor heb ik nu training en coaching van twee fantastische mannen: Dave de Haan en Victor Hanescu. Victor heeft op de wereldranglijst op nummer 26 gestaan. Deze mannen geloven in mij en helpen mij de beste speler te worden die ik maar kan zijn."

GRAND SLAM Van de vier Grand Slams spreekt één Tim het meeste aan. Tim: ,,Ja, Roland Garros, daar wil ik graag staan. Dat is een fantastisch toernooi met een leuke entourage. Dat heeft iets magisch voor mij." Toch moeten we niet verwachten dat Tim daar op korte termijn al zal spelen. Tim: ,,Nee, ik heb samen met mijn trainer/coaches een nieuwe lijn uitgezet. Ik ben nu weer aan het bouwen op zowel mentaal als technisch vlak. Het was net of ik een stapje terug had gedaan toen ik de ene partij na de andere verloor, maar ongemerkt maakte ik grote stappen. Het bewijs daarvan kreeg ik onlangs toen ik een groot toernooi won waarin ik in de finale een Nederlandse tospeler, Jesse Timmermans, overtuigend met 6-1 en 6-4 wist te verslaan."

PORTUGAL Tim is nu een maand naar Portugal waar hij met zijn begeleiders werkt aan het verder verbeteren van zijn mentaal vermogen, techniek en spel. Aan het einde van het jaar staan een aantal grote toernooien gepland. Als het allemaal lukt zullen we Tim daar zien schitteren en een belangrijke stap zetten naar Roland Garros. Zet hem op Tim: wij geloven ook in je!