Houtens skitalenten azen op internationale wedstrijden

HOUTEN Bart van Nuland (11) en zijn zus Anneloes van Nuland (7) deden in maart mee  aan het Nederlands Jeugd Kampioenschap skiën borstelbaan. Hun vriend en teamgenoot Flint Schoonbrood (9) werd derde op Snowstar zoals de wedstrijd heet voor kinderen in de leeftijd tot 10 jaar. Anneloes van Nuland haalde ook een derde prijs op de Snowstar. Teamgenoot Faye Schoonbrood (8) werd twaalfde op de Snowstar. Bart van Nuland werd helaas gediskwalificeerd.

John van Amerongen

 Bart en zijn zus Anneloes zijn aan skiën gaan doen, omdat ze met hun ouders al regelmatig op skivakantie gingen. Ze zijn gaan lessen op een skibaan om op vakantie beter te kunnen skiën. Flint Schoonbrood vertelt dat het voor hem en zijn zusje Faye Schoonbrood ook zo begonnen is. Alle vier zijn ze lid van Skiteam Nieuwegein. Ze skiën vanaf jonge leeftijd. Zeg maar vanaf 2 tot 3 jaar oud. Ze zijn steeds beter gaan skiën en zijn op basis van hun skitalent en capaciteiten gescout voor skiteam Nieuwegein. Ze hebben een goed niveau.

 

UITDAGEND Het is heel uitdagend om het technisch zo goed mogelijk te doen en je heupen goed te gebruiken, zo legt Bart uit. Binnen het skiën zijn er verschillende disciplines als bijvoorbeeld de slalom, de afdaling en de Super G. De Super G wordt nooit geskied in Nederland op de baan. Ze skiën veel op de baan, maar ook ieder jaar in de sneeuw. Ze trainen twee tot drie keer per week op de baan. Ze nemen ook wekelijks deel aan wedstrijden op de baan en doen aan wedstrijden in de sneeuw wanneer dit in hun schema past of als ze trainen in het buitenland. Flint: "Het blijft wel spannend." De deelnemers worden in categorieën ingedeeld en op leeftijd. Het niveau van skiën wordt bijgehouden in een ranglijst. Degene met de minste punten op de ranglijst heeft het hoogste niveau. Deze puntentelling wordt gemaakt op basis van behaalde resultaten in wedstrijden.

LEUK Faye vindt het leuke aan skiën dat ze veel verschillende disciplines kan beoefenen. Anneloes: "Ik vind het gewoon leuk om te doen, want ik win er veel mee."

Flint vindt dat hij best wel goed is in skiën. Hij vertelt dat hij steeds beter gaat trainen om nog beter te worden. Hij vindt skiën in de sneeuw moeilijker, maar dat komt volgens hem toch vooral omdat hij de baan gewend is. Anneloes: "Ik vind de baan leuk, omdat ik het beter kan." Bart vindt zowel skiën in de sneeuw als op de baan heel leuk. In de sneeuw kunnen ze een langere afdaling skiën dan op de baan. Flint vindt skiën in de sneeuw leuker: "Meer beleving door de omgeving."

 

AMBITIE Olympisch skiën is niet haalbaar, zo zegt Bart. Ze kunnen niet genoeg in de sneeuw skiën. Flint wil graag internationale wedstrijden gaan skiën. Dat is wel haalbaar, denkt Bart. Dat lijkt hem ook wel wat. Ze willen wel eerste van Nederland worden. Faye: "Ik wil nog wel sneller kunnen skiën. Dat wil ik nog gaan bereiken." Anneloes: "Als je maar blijft trainen dan gaat het steeds beter."

In de zomer doen ze alle vier aan conditietraining en zijn er zomertrainingen op de skibaan.