• Zilfia's Hoeve met ponyteam naar Capelle aan den IJssel

    Zilfia's Hoeve
  • Ponyteam Zilifa's Hoeve naar NK Carrousel

    Zilfia's Hoeve Carrousel team

Houtens ponyteam naar NK Carroussel

HOUTEN Donderslagen, watervallen en liefdeskussen. Wie denkt er bij die woorden aan paardrijden? De zestien meisjes die deel uitmaken van het pony-carrouselteam van Zilfia's Hoeve wel. Het zijn de namen van de ingewikkelde dressuurfiguren die zij met hun pony's rijden. Zondag 1 juli doet het Houtense team mee aan het Nederlands kampioenschap Carrousel in Capelle aan den IJssel.

"Bij carrousel rijd je in een team van twaalf of zestien ruiters figuren op muziek. Daarbij zijn ruiter en paard mooi aangekleed. Er is altijd een thema waarop deze aankleding en muziek wordt afgestemd. Ook is het de bedoeling dat iedereen er precies hetzelfde uitziet en op dezelfde manier de figuren rijdt, zodat het zo veel mogelijk één geheel wordt", legt teamlid Luna de Rouw (17) uit. Teamgenoot Danique Verkerk vindt carrousel vooral zo leuk omdat het een echte teamsport is: "Je vormt natuurlijk in de paardensport altijd een team met je paard, maar het rijden in een team met andere ruiters en pony's maakt het extra leuk. Ons huidige team is heel hecht en het is ook altijd gezellig. Met een normale dressuurwedstrijd zou ik het opnemen tegen deze mensen, maar met carrouselrijden kan ik één groot team met ze vormen; dat vind ik mooi."

Met haar team van Manege Zilfia's Hoeve plaatste ze zich voor het NK dat zondag in Capelle aan den IJssel gehouden wordt. Die plaatsing is al een prestatie op zich. In Nederland zijn ongeveer 120 carrouselteams. De tien teams die in de voorrondes (divisiewedstrijden) als beste uit de bus kwamen, hebben zich geplaatst voor het NK. "Het nieuws dat we naar het NK mochten, kwam voor ons erg onverwacht", vertelt Luna. "We hadden natuurlijk goed getraind voor de selectiewedstijden, maar we hadden vooral besloten plezier te gaan hebben. Misschien hebben we dat juist wel uitgestraald?"

STRAK EN SYMMETRISCH Tijdens het NK moeten de tien teams in ongeveer 12 minuten laten zien wat ze kunnen. Tijdens die proef moeten ruiters en pony's niet alleen heel strak en symmetrisch rijden, ze moeten er ook piekfijn uit zien. "Voor elke proef kiezen we een thema. Deze keer is dat 'Fairytale'. We rijden onze proef op muziek van de Efteling, dat geeft een sprookjesachtige sfeer. Veel mensen herkennen deze muziek en maken meteen de associatie met het pretpark. Voor de aankleding hebben wij dit jaar vooral wit gebruikt; in de manen van de paarden zitten witte roosjes, in de staart van de paarden een wit roosje en wit lint en de ruiters hebben een witte bloem op hun jasje gespeld."

TEAMSPORT Het Houtense team bestaat uit zestien meisjes tussen de 12 en 18 jaar die het hele jaar al aan het trainen zijn voor dit kampioenschap. Onder leiding van commandant Manon Hage trainen ze elke week een vaste avond. "Wij hebben geen eigen paarden, maar trainen op een vast manegepaard. Daar bouw je echt een band mee op", vertelt Luna. De zenuwen voor het NK hebben de meisjes tot nu toe goed in bedwang. "Meestal komen de zenuwen bij mij pas op de dag zelf", weet Danique. "Er zijn mensen in het team die al weken van te voren zenuwen hebben, maar ook mensen die er op de dag zelf niet eens last van hebben. In een team sta je er nooit alleen voor, en in de ring zelf gaat er bij mij altijd een knop om: gaan met die banaan en knallen!"