• Michiel van Rijn, Sensei en Mike Blansjaar zijn er klaar voor!

    Richard Thoolen
  • Michiel van Rijn, Danique van Zon, Sensei, Mike Blansjaar, Audrey Gielen en Eva Nederlof nemen de gevechtshouding aan.

    Richard Thoolen

Houtenaren naar WK

HOUTEN Van 26 april t/m 28 april wordt het Wereldkampioenschap Kempo gehouden. Twee talenten uit Houten zullen daar op Koningsdag voor Nederland uitkomen.

Richard Thoolen

Het WK Kempo wordt voor de vijftiende maal gehouden, ditmaal in de hoofdstad van Hongarije (Boedapest). Van de in Houten gevestigde school More Chi Martial Arts worden twee vechttalenten afgevaardigd: Michiel van Rijn en Mike Blansjaar.

Aan de basis van More Chi Martial Arts (MCMA) staat Imre van der Bijl. Van der Bijl heeft in 2009 zijn school voor vechtkunsten opgericht. Binnen de school wordt hij uit respect aangesproken met Sensei, een titel die afkomstig is uit het Japans en staat voor leraar in zelfverdedigingskunsten en vechtsporten. In het vervolg zal dit artikel aansluiten bij dit gebruik. Sensei: "Kempo is een vechtstijl die oorspronkelijk beoefend werd in boeddhistische kloosters en staat ook bekend als Shaolin Chu'an Fa. Kenmerk van deze stijl is dat die defensief gericht is: het is beter om niet te vechten, maar als het toch moet, kun je jezelf actief verdedigen. MCMA staat voor het streven om door middel van veel en goed trainen je innerlijke kracht te ontwikkelen, en daarmee zowel in fysiek als mentaal opzicht sterk te worden."

Succes De filosofie en aanpak blijken te werken. Meerdere leerlingen van MCMA hebben podiumplaatsen behaalt op het Nederlandse Kampioenschap Kempo semi-contact van 2017. Annika Van den Beuken behaalde een 3e plaats bij de Cadetten en Danique Van Zon een 3e plaats bij de junioren. Michiel van Rijn en Mike Blansjaar werden respectievelijk 1e en 2e in de klasse senioren +80kg, wat recht geeft op deelname aan het WK. Sensei: "Er recht op hebben betekent nog niet dat er ook automatisch deelgenomen wordt. Het vraagt een gedegen voorbereiding en investering in tijd en geld. Michiel en Mike hebben echter beiden besloten om er helemaal voor te gaan."
Voorbereiding De voorbereiding op het WK wordt door Sensei, van Rijn en Blansjaar heel serieus genomen. Een gezonde levenswijze en extra trainingsuren maken daar onderdeel van uit. Sensei: "Michiel en Mike trainen met extra gewichten rond hun ledematen. Iedere kuit en onderarm worden voorzien van 2 kg extra gewicht. Dit maakt het stoten en trappen voor nu een stuk zwaarder, maar maakt ze straks een stuk sneller op het WK. Van Rijn: "Belangrijk voor mij zijn fysieke en geestelijke kracht. Dat krijg ik niet alleen door hard te trainen maar ook door het beoefenen van yoga. Yoga brengt mij een rustige en heldere geest en een optimale lichaamsbeheersing." Van Rijn bekwaamt zich in yoga bij Eva Nederlof van SilverLining Life In Motion. Nederlof: "Met yoga word je je niet alleen bewust van je lichaam, maar leer je ook om je gedachten te verstillen en te focussen op het moment. De vechter kent een arsenaal aan stoten en trappen, maar moet zich bewust zijn hoe wanneer deze het best in te zetten. Zo kan bijvoorbeeld de 'Mawashi geri' of roundhouse kick de tegenstander van alle kanten raken. Michiel kan dan het voordeel van zijn langere benen benutten."

Respect Sensei houdt een intensieve training, waar naast Michiel van Rijn en Mike Blansjaar ook aan deelgenomen wordt door Audrey Gielen en Danique van Zon. Gielen heeft een tijd tot de Kempo-top van Nederland behoord, maar zet zich nu voornamelijk in als trainer. Het ziet er wat vreemd uit als Michiel van Rijn met zijn grote lichaam van 85 kg gaat sparren met de 13-jarige Danique van Zon. Sensei: "Dit is heel leerzaam voor Danique. Het trainen met veel oudere en sterkere tegenstanders is een groot voordeel wanneer zij later meisjes van haar eigen klasse treft. Bovendien vormen we een hechte groep waarin iedereen elkaar respecteert en helpt. Niemand voelt zich te goed om niet te sparren met een ander. "

Koningsdag De wedstrijden van Van Rijn en Blansjaar vinden plaats op vrijdag 27 april. Blansjaar: "Het wordt voor mij een bijzondere Koningsdag. Ik heb er heel veel zin en ben benieuwd naar de ervaring. Dit is de allereerste keer voor mij op een WK." Wij wensen Michiel van Rijn en Mike Blansjaar veel succes op het WK Kempo.