• Marsha Zwezereijn, keepster SCHC

    Annette Stolk - de Vries
  • Marsha met collega keepster Alexandra Heerbaart

    Annette Stolk - de Vries

Marsha keepster bij SCHC

HOUTEN Marsha Zwezereijn (22) is dit seizoen door SCHC, de hockeyvereniging uit Bilthoven, aangetrokken als tweede keepster voor Dames 1. SCHC speelt jaarlijks mee om het kampioenschap in de Hoofdklasse van het dameshockey en heeft diverse speelsters in de selectie die voor het Nederlands elftal uitkomen. Marsha hoopt dit seizoen haar debuut te maken in de Hoofdklasse. Hiermee zou een lang gekoesterde droom uitkomen.

door Annette Stolk – de Vries

KAMPIOEN Marsha is bij HC Houten in de jeugd begonnen als veldspeelster. Omdat de keepster van MD2 een keertje niet kon, ging Marsha in de goal staan. Ze vond het zo leuk dat ze keepster is geworden in plaats van veldspeelster. Na een seizoen keepen in MD3 haalde toenmalig trainer Floris Vogelaar haar naar MC1. ,,Aan dit team heb ik nog steeds prachtige herinneringen", vertelt Marsha. ,,We werden met een hele leuke groep talentvolle meiden kampioen. Ofschoon ik al een prachtige carrière achter me heb, is dit het enige kampioenschap dat ik tot nu toe heb gevierd." Haar keeperstalenten bleven opvallen, want al snel werd ze gescout door hockeyclub Schaerweijde uit Zeist.

PROMOTIEKLASSE Bij Schaerweijde speelde ze in de MB1 en MA1 op het hoogste landelijke niveau bij de jeugd. Ook hier werd ze vervroegd doorgeschoven, waardoor ze op zestienjarige leeftijd haar debuut maakte in Dames 1 dat destijds in de Overgangsklasse speelde. Vier jaar speelt ze in het eerste team van Schaerweijde. De afgelopen twee jaar heeft Marsha bij Klein Zwitserland gehockeyd . Met een vierde plaats in de Promotieklasse, de één na hoogste klasse in Nederland, heeft ze daar afgelopen juni afscheid genomen.

STUDIE Naast het vele hockey studeert Marsha Geschiedenis in Leiden. ,,Ik hoop dit studiejaar mijn bachelor af te ronden. Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet zeker. Wellicht ga ik een educatieve Master doen waarmee ik mijn lesbevoegdheid kan halen."

MINUTEN MAKEN In juni benaderde SCHC Marsha om tweede keepster achter Roos Knijff te worden. Dit keeperstalent was zelf drie jaar lang klaargestoomd om de vertrekkende keepster Maddie Hinch, wereldkeepster van het jaar, op te volgen. Maddie vertrok naar Engeland en Roos Knijff, keepster van Jong Oranje, zou haar plaats overnemen. Roos kreeg echter een zware knieblessure. De voorste kruisband bleek afgescheurd. Hierdoor leek het erop dat Marsha eerste keepster zou worden. ,,Dat was wel even een dingetje. Keepen in de Hoofdklasse is niet zomaar iets. Ik was gekomen om veel te leren en te groeien en zo opgeleid te worden om minuten te maken in de Hoofdklasse. Ik heb op dat niveau nog geen ervaring. Uiteindelijk is besloten om Alexandra Heerbaart van Kampong te halen. Ik ben nu tweede keepster achter haar. Alexandra is een leuke, spontane meid. Ik wil veel van haar leren en verder groeien in mijn spel en natuurlijk hoop ik zo nu en dan minuten in de Hoofdklasse te maken."

LEREN Marsha kijkt uit naar het komende seizoen. SCHC zal zeker weer de strijd voor het landskampioenschap willen aangaan. Een drietal teamgenoten speelt momenteel mee met het Oranjeteam dat strijdt voor het Europese Kampioenschap in België. ,,Meetrainen met internationals als Laurien Leurink, Xan de Waard en Caia van Maasakker lijkt mij geweldig. Ik kijk uit naar het moment dat zij zich weer bij onze selectie voegen. Zeker op tactisch gebied zal ik veel van ze kunnen leren. Veel leren, plezier hebben en hopelijk minuten maken, dan is mijn seizoen geslaagd!"