• Henk Hofman lopend tijdens deelname aan een Vlinderloop

    René van den Brandt

Henk Hofman vrijwilliger Loopgroep Houten

HOUTEN "Lopend naast elkaar voer je hele gesprekken." Het is één van de dingen die Henk Hofman zo fijn vindt aan het hardlopen. "Veel over sporten, maar het kan over van alles gaan." Henk vertelt enthousiast dat hij nieuwsbrieven schrijft voor de vereniging die hij zo mogelijk ook verfraait met foto's. "We zijn net in Berlijn geweest", zo vertelt hij over een onderdeel van zijn vrijwilligerswerk. Hij helpt mee in het organiseren van de reizen voor de hardlopers die in het buitenland gaan lopen. Henk houdt met hardlopen ook lekker zijn lijf in conditie.

John van Amerongen

Vorig jaar februari bestond de loopgroep 30 jaar. Henk is in 2005 lid geworden van Loopgroep Houten. "Ik had net de Dam tot Dam loop gelopen en dacht: 'Ik ben er nu klaar voor' " De Loopgroep vraagt van haar leden een bepaald niveau. Je moet zeker goed vijf kilometer kunnen lopen. "Je wilt een bepaalde conditie hebben." Geïnteresseerden mogen maximaal vier  proeftrainingen mee doen om te kijken of de vereniging wat voor hen is. "Het is gezellig. Ik loop nooit meer alleen."

FAMILIE Henk zit sinds 2011 in het bestuur als secretaris en doet dat met veel plezier. "Dat is mijn lust in mijn leven. Het is een hele leuke vereniging." Veel mensen van Loopgroep Houten horen ook tot Henks vriendenkring. "Dit is voor mij familie geworden." Naast de eerder genoemde werkzaamheden behandelt hij ook gewoon de post en doet de verslaglegging van de vergaderingen. "Ik fotografeer ook heel erg graag." Dat komt dan nog wel eens goed uit voor de PR-werkzaamheden of voor de plaatsing in een nieuwsbrief. Henk verzorgt de communicatie met de plaatselijke pers al dan niet met de aanlevering van foto's. Hij toont trots een fotoboekje met veel foto's van zijn hand over de reis naar Berlijn voor de marathon.

PROJECTGROEP Henk is voor dat hij bestuurslid van de vereniging werd ook bezig geweest in een projectgroep. De groep bestuurde de mogelijkheden en voerde gesprekken over de vraag of Loopgroep Houten een eigen plek met een atletiekbaan zou krijgen op de Meerpaal. Ongeveer daar waar nu de hockey, de honkbal en de handbal hun plek gevonden hebben. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. "Het heeft tijd en energie gekost, maar we hebben eigenlijk ook niet zoveel aan een atletiekbaan. De meeste leden zijn meer duursporters en lopen graag langere afstanden in het bos of op de weg."

IMKERSPARK Voor intervaltraining is een atletiekbaan nog wel handig, zo legt Henk uit. Maar goed de vereniging traint nu in het Imkerspark en heeft daar de afstanden op de weg uitgetekend. De reguliere training onder begeleiding van trainers is op dinsdagavond. Op een aantal andere avonden van de week trainen groepen liefhebbers samen op bepaalde afstanden. Henk gaat de ene week twee en de andere week vier keer met de loopgroep lopen. "Dat ligt mede aan de gezinsagenda." De vereniging mag, sinds de hockey verhuisd is naar De Meerpaal, gebruik maken van kleedruimte van tennisvereniging De Doordraaiers.