• Voorzitter Gerrie van Wanrooij

    Annette Stolk-de Vries

HC Houten bestaat 35 jaar

,,Wij blijven de familievereniging waar iedereen zich thuis voelt"

Hockeyclub Houten viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. In februari 1984 namen Johan Veeninga en Lex Mellink het initiatief tot oprichting van de Mixed Hockey Club. Houten was toen nog een woonplaats met ongeveer 14.000 inwoners waarvan het de verwachting was dat het zou uitgroeien naar 25.000 inwoners in 1989. ,,Onze jarenlange ervaring als hockeyers en ons enthousiasme voor deze tak van sport, vormen de aanzet tot dit initiatief", schreven zij destijds aan de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB).

Annette Stolk - de Vries

VERLEDEN Op 8 november 1984 vond de oprichtingsvergadering plaats en de vereniging startte met 60 leden. De eerste wedstrijden werden gespeeld op sportcomplex 'De Vlier'. De velden werden gedeeld met korfbalvereniging Victum. In september 1985 ging de hockeyvereniging voor het eerst met een aantal teams meedraaien in de competitie. De verhuizing naar de Stenen Poort was in 1987. Hier kreeg de vereniging de beschikking over een kunstgrasveld. Het ledenaantal was inmiddels gestegen naar 300.

HOOGTE-EN DIEPTEPUNTEN Zo groeide de club door de jaren heen uit tot een volwassen vereniging dat, zoals iedere vereniging, hoogte-en dieptepunten kende. Vele kampioenschappen werden gevierd. Maar er moest helaas ook afscheid worden genomen van leden of ouders van leden die overleden. Bij deze gebeurtenissen bleek steeds weer de grote onderlinge betrokkenheid binnen de vereniging.

GESTAGE GROEI De hockeyvereniging bleef groeien. In 2004 werd het 750ste lid begroet, in 2009 het 1000e. De vereniging was gedwongen een ledenstop in te stellen. Het complex aan de Stenen Poort kon de ledengroei niet meer aan. De vreugde was daarom groot toen de gemeente toestemming gaf voor een 'uitplaatsing' van de club naar een schitterende nieuwe locatie aan de Meerpaal in Houten. Samen met de honkbal-en handbalvereniging werd dit complex in augustus 2012 in gebruik genomen.

FAMILIECLUB ,,In het verleden is de basis gelegd van een prachtige familieclub. De afgelopen zes jaren hebben in het teken gestaan van de groei naar een vereniging van ongeveer 1500 leden. De uitdaging blijft om de leden met elkaar te verbinden en de fijne familievereniging te blijven die we altijd zijn geweest. We willen binnen de vereniging iedereen de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen ongeacht haar of zijn niveau." Aan het woord is Gerrie van Wanrooij, voorzitter van HC Houten.

JONG EN OUD Binnen de vereniging is plaats voor jong en oud. Het jongste lid is 5 jaar, het oudste lid 72. Met 1150 jeugdleden en 350 senioren neemt HC Houten een belangrijke plaats in binnen de Houtense gemeenschap. ,,We proberen behalve een hockeyvereniging ook een thuis voor de mensen te zijn. Onlangs hadden we een feest voor D-junioren op de club. Staan er 150 jonge kinderen opgedoft voor de deur. Daar kan ik van genieten. Evenals het jaarlijks ontvangen van Sinterklaas. Dat is ook zo ontzettend leuk om te doen."

HOUTENSE GEMEENSCHAP De hockeyvereniging vindt het belangrijk een sociale bijdrage te leveren aan de Houtense gemeenschap. Drie jaar geleden won de vereniging een geldprijs van NOC/NSF. Hiermee is het project 'Sportief Netwerken' gestart waarbij werkzoekenden iedere dinsdagochtend sporten op de club. Eens in de maand is er bovendien een spreker. Dit zijn vaak ondernemers die werkzoekenden een hart onder de riem steken. Bovendien is men gestart met 'Sportief werkt', bestemd voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

ONTWIKKELEN De vereniging blijft in ontwikkeling. ,,Gelukkig hebben we veel kader en vrijwilligers die heel veel activiteiten mogelijk maken en zijn we financieel gezond. Sinds dit seizoen hebben we bovendien een jeugdbestuur waar we erg blij mee zijn. Met zoveel jonge leden is het belangrijk dat hun geluid wordt gehoord."

LUSTRUM Natuurlijk gaat het zevende lustrum gevierd worden. Het thema is 'Verbinding'. Diverse activiteiten staan op de planning. Bijvoorbeeld een wedstrijd tegen oud internationals en een knallend feest op 8 november. ,,Over vijf jaar vieren we het veertig jarig bestaan. Hopelijk hebben we dan een opblaashal gerealiseerd waar we de zaalwedstrijden kunnen spelen. Maar bovenal spreek ik de wens uit dat HC Houten de gezellige familievereniging blijft die door de Houtense gemeenschap wordt gedragen," besluit de trotse voorzitter.