• Een paard springt over een hindernis bij een wedstrijd op manege Zilfia's Hoeve

    Zilfia's Hoeve

Grote Prijs Jumping Houten

HOUTEN Ze organiseren meer springwedstrijden op manege Zilfia's Hoeve, maar de meerdaagse springwedstrijd die vanaf aanstaande donderdag wordt verreden is toch wel de grootste. Op donderdag 6, vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli vindt op manege Zilfia's Hoeve de vierde Grote Prijs van Jumping Houten plaats. Het is een springwedstrijd voor paarden en pony's. Er doen ook ruiters uit Houten en omgeving mee.

John van Amerongen

In 2014 werd deze wedstrijd, bedacht door Ben van der Maat en zijn team van Zilfia's Hoeve, voor het eerst verreden. "We organiseren meer springwedstrijden." De deelnemers van de wedstrijd komen uit heel het land. De organisatie verwacht rond de 600 deelnemers. "Eerdere edities hadden we ook ongeveer zoveel deelnemers." De eerdere edities waren geslaagd. "Ja, anders deden we het niet meer. Het is het grootste springconcours van Midden Nederland." Van der Maat heeft toestemming van de landelijke paardensportbond om deze wedstrijd te organiseren.

De wedstrijd wordt in verschillende klassen verreden. Het gaat van B tot en met ZZ. De hoogte van de hindernissen is afhankelijk van de klasse. Dat betekent dan ook dat de wedstrijdorganisatie regelmatig aanpassingen moet doen aan de hindernissen in de buitenbak van manege Zilfia's Hoeve. "Niet alleen de hoogte wordt aangepast. Ook de lijnen in het parcours kunnen worden aangepast. Bij de hogere klassen komt er ook een sloot in het parcours", zo vertelt Ben van der Maat. Iedere dag worden in de verschillende klassen prijzen uitgereikt. Tijdens deze grote wedstrijd zijn veel prijzen te winnen. Dankzij goede sponsoren is er ook veel prijzengeld te verdienen. Daar komen de ruiters ook voor." De wedstrijd is toegankelijk voor ruiters in alle klassen op alle niveaus toegankelijk. Er nemen dan dus ook minder ervaren en meer ervaren ruiters en amazones deel aan de wedstrijd. Er doen dan ook jonge en oudere ruiters en amazones mee. "Tot in de leeftijd van 60 zijn er nog wel springruiters die deelnemen."

FINALE Het spannendst is het op zaterdagavond wanneer vanaf een uur of zes de ruiters en hun paarden de finales voor de Grote Prijs van Jumping Houten zullen rijden. Dan zijn de finales van de verschillende klassen. In de voorgaande dagen hebben de ruiters de kans om zich voor deze finales te plaatsen. Voor de winnende ruiter ligt 1 euro klaar…… en staat een stapmolen klaar als prijs. De zaterdagavond wordt afgesloten met een groots feest.

PONYRUITERS Op zondag zijn de ponyruiters aan de beurt. Ook weer in klasse B tot en met ZZ. "Ook ponyruiters die hier op de manege rijden doen mee." Ook de kleinsten doen mee bij het Bixispringen. "Dat mag ook gekostumeerd." De wedstrijd is op alle dagen gratis toegankelijk voor het publiek. Voor de kinderen is een springkussen geregeld. Verder zijn er diverse stands met ruitersportartikelen en aanverwante zaken. De finales van de Grote Prijs van Jumping Houten trekken altijd wel veel publiek. Bij de pony's komen ook veel ouders en opa's en oma's kijken.