• Vincent ter Schure en Timo Fransen in de wegwedstrijd op de paralympische spelen in Rio de Janeiro

  Mathilde Dusol Fotografie
 • Vincent ter Schure met medailles en tandem praat met collegeleden

  John van Amerongen
 • Vincent ter Schure laat zijn medailles zien.

  John van Amerongen
 • Vincent ter Schure met familie en college bij zijn tandem.

  John van Amerongen
 • De sporters die hebben deelgenomen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro worden gehuldigd in TivoliVredenburg.

  ANP/Jeroen Jumelet

Goud en twee zilver voor Houtense paralympiër Vincent ter Schure

HOUTEN De Houtense Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen hebben bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro een gouden en twee zilveren medailles gewonnen. Ter Schure won op de laatste dag goud in de wegwedstrijd in de categorie voor atleten met een visuele beperking. Na het zilver in de tijdrit op de weg en het zilver op de baan op de 4.000 meter achtervolging was het al de derde medaille voor het succesvolle tandemduo. Burgemeester Wouter de Jong en sportwethouder Kees van Dalen feliciteerden de paralympiër afgelopen maandag bij hem thuis in Houten waar hij pas sinds 1 augustus samenwoont.

Vincent vertelde dat hij al vanaf jongs af aan, 7 of 8 jaar, aan wielrennen deed. Hij wilde graag prof worden, maar hoewel hij goed kon fietsen, "Ik hoorde bij de elite", is dat er nooit van gekomen. Hij gaf die droom op en stopte met fietsen. Later werd bij hem een progressieve oogziekte geconstateerd die tot kokervisie leidt. Hij kan dus wel wat zien, maar heeft een zeer beperkt blikveld. Hij was gaan werken in een psychiatrische instelling in Wolfheze, maar moest deze baan door de problemen met zijn zicht opgeven. Toen werd hij gevraagd om te gaan fietsen als paralympiër met een piloot op een tandem. "Binnen een maand zat ik op de tandem. Een oude passie herleefde." Hij legt uit dat je blind moet vertrouwen op je piloot. Hij zit achterop en ziet niet veel. De piloot kijkt en stuurt. "Soms ga je met 95 kilometer per uur een berg af. Je moet op hem vertrouwen." Hij vertelde zijn bezoek dat hij zich nu fitter voelt en harder fietst dan in zijn solocarrière als renner. Hij kan zijn sport samen met Timo fulltime beoefenen, omdat ze door hun goede prestaties een toelage van NOC*NSF ontvangen. "We hebben onze eigen stichting." "Dat vind ik toch wel heel bijzonder, dat je als paralympiër fulltime met je sport bezig kan zijn. Dat is mooi", zo reageerde de burgemeester.

GOUD WEGWEDSTRIJD Ter Schure en Fransen klopten zaterdag in de wegwedstrijd het Spaanse duo Ignacio Ávila Rodríguez/Joan Font Bertoli in de sprint. "Wij waren niet de beste", zo vertelde Vincent afgelopen maandag. "De anderen waren beter bergop." "Maar uiteindelijk wel", zo zei de burgemeester. "Hoe hebben jullie dat dan aangepakt?", vroeg hij verder. "We zijn op de vlakke stukken steeds weer naar de kop gefietst." Vincent legt uit dat je het echt samen doet. "Dat geeft ook diepgang aan de sport." Enkele meters voor de finish wisten ze al dat het goed zat.

ZILVER TIJDRIT Woensdag daarvoor in de paralympische spelen won Vincent ter Schure zijn tweede zilveren medaille gewonnen bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De visueel beperkte wielrenner uit Houten moest met piloot Timo Fransen alleen de Brit Steve Bate voor laten gaan in de tijdrit van 30 kilometer op de weg (B-klasse).

ZILVER BAANWIELRENNEN Op donderdag 8 september won Vincent ter Schure als baanwielrenner zijn eerste, zilveren, medaille op achtervolging. Hij slaagde er met piloot Timo Fransen niet in om de paralympische titel op de 4.000 meter achtervolging in de wacht te slepen. In de strijd om het goud moest het duo zijn meerdere erkennen in de Britse tandem Steve Bate en Adam Duggleby. Vincent en Timo hadden zich in hun voorbereiding op de spelen vooral op de weg geconcentreerd met de gedachte dat het op de baan toch minder zou zijn. Dit was een gevoel uit hun ervaring. Ze deden een hoogte training en Spanje en merkten dat dit ze goed had gedaan. Het ging harder en tot hun verrassing ook op de baan.

WK-ZILVER De toptijd van de 36-jarige Ter Schure (4.09,257), die al eens WK-zilver won op de tijdrit en in de wegwedstrijd en op de WK baan van dit jaar zesde was geworden op de achtervolging, werd een paar ritten later overtroffen door de 39-jarige Steve Bate (4.08,146). In de finale begon de Nederlandse tandem flitsend, nam in de openingsfase zelfs een kleine voorsprong, maar moest uiteindelijk toch ruim anderhalve seconde toeleggen op de Britten (4.08,631 om 4.10,294). In het Velodromo Olimpico doken Fransen en Ter Schure, die een veelbelovende wielerloopbaan vaarwel moest zeggen door een progressieve oogziekte, in de zesde heat bijna twee seconden onder het wereldrecord, met een tijd van 4.09,257. Vincent en Timo hebben veel van hun sportieve doelstellingen al bereikt. Rio was er één van en dat was zeer succesvol. Ze hebben afgesproken nog vier jaar door te gaan naar Tokyo. Vincent wil nog WK-Goud winnen. Hij was twee keer eerder dicht bij een wereldkampioenschap. "Maar dat kan je ieder jaar worden, dat scheelt", zo zegt Wouter de Jong.