• De medaillewinnaars van het ONMK, geflankeerd door jeugdige zwemtalenten.

    Richard Thoolen

Go Swim zwemt naar 11 medailles

HOUTEN Van 24 tot en met 27 januari vonden in Zwolle de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) plaats. Zwemvereniging Go Swim was succesvol en wist maar liefst 11 medailles te behalen.

HOUTEN Meer dan 1000 zwemmers uit verschillende landen en verenigingen waren naar Zwolle gekomen om daar de sportieve strijd met elkaar aan te gaan. Op afstanden variërend van 50 meter tot 1500 meter en verschillende zwemslagen probeerde een ieder de beste tijd neer te zetten. De snelste drie Nederlandse zwemmers per afstand, zwemslag en leeftijdscategorie werden beloond met een gouden, zilveren en bronzen medaille.

MEDAILLES Voor Go Swim werden er medailles behaald door Victor Barnar die uitkwam in Masters 40+, Saskia de Klerk die uitkwam in Masters 25+ en Erwin Beringen die uitkwam in Masters 50+. Hoewel iedere medaille getuigt van een bijzondere prestatie hebben de medailles van Barnar en de Klerk extra glans. Vicor Barnar verkeerde in optimale vorm en wist gouden medailles te behalen op de 50 meter schoolslag en de 200 meter schoolslag, een zilveren medaille op de 100 meter schoolslag en een bronzen medaille op de 1500 meter vrije slag. En voor allemaal een nieuw persoonlijk record! Saskia de Klerk behaalde maar liefst 4 gouden medailles: 50 meter schoolslag, 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag, 100 meter wisselslag, en dat allemaal in een Kampioenschaps Record. Daarnaast twee bronzen medailles: 200 meter vrije slag en 100 meter schoolslag. Edwin Beringen wist een bronzen medaille te behalen op de 50 meter vrije slag.

REACTIES Victor Barnar: ,,Mijn motto is 'Een leven lang zwemmen'. Wat ik zo leuk vind van de Masters is dat je op iedere leeftijd kunt deelnemen en kunt zwemmen tegen mensen in dezelfde leeftijdscategorie. Omdat het een open inschrijving is doen er ook zwemmers mee uit andere landen. Zo waren er dit jaar Belgen, Fransen, Spanjaarden, Italianen, Engelsen, Duitsers, Hongaren en Russen. In een wedstrijd kun je tegen buitenlandse zwemmers komen te staan, maar voor het Nederlandse kampioenschap tellen alleen de Nederlanders mee. Op de 50 meter schoolslag eindigde ik als 2e achter een Rus maar toch leverde me dat een gouden medaille op. We vinden het leuk om te zwemmen en een prestatie neer te zetten. Saskia de Klerk: ,,Voor de wedstrijd sluit ik me helemaal af met electro-muziek op mijn oortjes. Als ik het startblok betreedt heb ik een eigen startritueel waarbij ik mezelf eerst op de benen sla, dan 2 keer met mijn armen zwaai en vervolgens een trap geef tegen het startblok. Dan ben ik gefocust en klaar om van start te gaan." Erwin Beringen: ,,Zo heeft iedereen zo zijn/haar eigen rituelen. Maar het is ook leuk als je je trainingsarbeid beloond ziet in een goede tijd. We worden nog steeds beter en gaan steeds harder. Ik kies er voor om alleen aan de onderdelen mee te doen waar ik mezelf kan verbeteren. Dat betreft de korte afstanden."

JEUGD De medaillewinnaars worden feestelijk gehuldigd na een zwemles van de jeugdige talenten. Speaker Linda Kerkmeester laat de kinderen weten dat ze als ze lekker blijven zwemmen en ze het leuk blijven vinden, dat ze dan na hun 20ste ook mee mogen doen aan de ONMK en wie weet, daar ook een medaille kunnen behalen. Presteren is leuk, maar het plezier in zwemmen staat voorop.