• Fleur Smout is trots op de prestaties van het Nederlandse Kendo-team en zichzelf.

  Rick Nieuwenhuijzen
 • Fleur Smout met de men (helm) op haar hoofd maakt een enigszins gevaarlijke indruk.

  Richard Thoolen
 • Met de men in haar hand praat het toch wel wat gemakkelijker.

  Richard Thoolen
 • De duellisten tasten elkaar af en duwen met hun shinai (stokzwaard).

  Rick Nieuwenhuijzen
 • De Française Lina Maziz zet de aanval ik die door Fleur vakkundig gepareerd zal worden.

  Rick Nieuwenhuijzen
 • Het Nederlandse Kendo-team heeft fantastisch gepresteerd op de Europese Kampioenschappen in Belgrado.

  Rick Nieuwenhuijzen
 • Fleur weet met een goed gemikte slag op de men (helm) van haar tegenstander te scoren. Helaas werd de punt niet door de jury toegekend.

  Rick Nieuwenhuijzen
 • Terwijl haar tegenstander probeert om Fleur op haar men te raken haalt zij snel uit en scoort met een slag op de rechter do (zijkant).

  Rick Nieuwenhuijzen

Fleur Smout levert geweldige prestatie!

EXCUSES Voor het televisieprogramma DNA, dat later dit jaar op SBS6 wordt uitgezonden, zijn er opnames gemaakt in de dojo waar Fleur traint. Het Nederlandse kendo-team en de kendoka's die in deze dojo hun sport beoefenen figureren in een aflevering van DNA waarin een sensei verdacht wordt van het plegen van een moord. Deze sensei wordt gespeeld door een bekend acteur en het fantasieverhaal heeft verder geen enkele realiteitswaarde. De sensei van Fleur is van onbesproken gedrag. De suggestie in de papieren krant dat de sensei van Fleur verdachte is in een moordzaak is derhalve ongepast, en daar willen wij onze welgemeende excuses voor aanbieden.  

Fleur Smout levert geweldige prestatie!

De in Houten woonachtige Fleur Smout heeft een top prestatie geleverd op de Europese Kampioenschappen Kendo. Nadat zij met het Nederlandse damesteam het Europees Kampioenschap wist te behalen werd ze in het individuele klassement derde. Een fantastische prestatie die een nadere kennismaking met Fleur en haar sport rechtvaardigt.

HUIS Fleur nodigt me bij haar thuis uit voor een interview. Bij binnenkomst valt direct de grote glazen kast op waar naast traditionele Japanse- en Kendo voorwerpen ook een gevuld wijnrek en een schelpenverzameling uitgestald staan. Fleur blijkt een gemakkelijke prater en het gesprek komt dan ook moeiteloos op gang. Fleur: ,,Ik houd wel van een Japanse stijl in ons huis, maar ben daar ook wel wat terughoudend mee. Voor je het weet heeft je huis meer van een Japanse sushi-tent met van die rijstpapieren schermpjes. Toen we onze Kendo memorabilia in de kast hadden geplaatst was hij voor het grootste deel nog leeg. Mijn vriendinnen zeiden dat het wel iets weg had van een meubelshowroom en daarom heb ik het wat aangevuld. Maar dat is wel tijdelijk." Nadat Fleur een kopje koffie voor me heeft neerzet vergezeld van een literpak biologische melk kan het echte interview beginnen.

KENDO De eerste vraag is wat Kendo nu eigenlijk is. Fleur: ,,Daar kan ik twee antwoorden op geven, een lange en een korte. De lange is dat Kendo een traditionele zwaardvechtkunst is die afkomstig is uit Japan en ontstaan in de tijd van de Samoerai. 'Ken' betekent zwaard en 'do' betekent manier, kunst. Het is de nationale sport van Japan, wat bij ons voetbal is. Het wordt daar op iedere school onderwezen. Het is vrij moeilijk te begrijpen omdat het veel traditionele aspecten in zich heeft. Er wordt veel aandacht besteed aan 'how to sit and how to stand'. We vechten blootsvoets met een soort zwaard dat shinai wordt genoemd. Daarmee moet je proberen om je tegenstander op specifieke plekken te raken: op de bovenkant van het hoofd, op de rechter- of linkerzijde van het lichaam, op de borstwering (do) of op de polsen. Je mag ook steken naar de keel (tsuki). Je krijgt alleen punten toegekend wanneer de aanval goed, gecontroleerd en vastberaden wordt uitgevoerd en je mag daarbij je persoonlijke kreet slaken, kiai genaamd. Tijdens een wedstrijd zijn er vaak kreten te horen. Ik schijn een hard en karakteristiek geluid te hebben, want mensen aan de andere kant van de zaal weten vaak wanneer ik in het strijdperk getreden ben. We dragen beschermende kleding wat als geheel een bogu-harnas genoemd wordt. Opvallend hieraan is de men, een helm voorzien van tralies. Om te voorkomen dat je tegen een tralie aan zit te kijken zijn twee tralies iets verder van elkaar geplaatst zodat je daar ongehinderd tussendoor kunt kijken. Bij een wedstrijd staan er drie scheidsrechters en die hebben altijd gelijk, dus protesteren is echt 'not done'. Wie het eerst twee punten krijgt toegekend heeft de wedstrijd gewonnen." En het korte antwoord is: ,,Ken je de film Starwars? Hierin worden veel lichtzwaarden duels uitgevochten. Dat is gebaseerd op Kendo."

HET EK Zelfs met deze antwoorden is het toch nog lastig om een goede voorstelling te maken van Kendo. De beste indruk verkrijgt men door een wedstrijd te bekijken. Het leukst is om een wedstrijd live bij te gaan wonen, in verband met de bijzondere sfeer, maar 'second best' is een opname van een goede partij te bekijken. Er zijn tijdens het EK opnames gemaakt en op Youtube geplaatst. Wie Fleur aan het werk wil zien kan de video bekijken door in Youtube te zoeken op 'EKC 2019 Ladies team Final'. Deze video bevat de gehele finale partij tussen Frankrijk en Nederland waarbij Fleur op 12.50 min. het strijdperk betreedt. Fleur: ,,We stonden op dat moment achter, wat een grote druk bij me legde om te winnen. Ik speelde tegen de Française Lina Maziz die ik kende van eerdere duels. Ik speelde geconcentreerd en wachtte mijn kansen goed af. Je kunt op de video ook het voetenwerk goed zien en de afwisseling tussen aanval en verdediging."

BEGIN Natuurlijk rijst de vraag hoe Fleur er bij gekomen is om Kendo te gaan beoefenen. Fleur: ,,Ik ben geboren in Nijmegen en spoedig verhuisden we naar 's Gravenmoer, een ieniemienie dorpje waar niets te beleven viel. Ik was een echt paardenmeisje en paardrijden kon ik daar wel naar hartenlust doen. Maar toen ik ging studeren moest ik iets anders gaan zoeken om mijn energie op te richten. Ik heb altijd een topsport mentaliteit gehad en ga voor alles of niets. Ik had jiujitsu geprobeerd, maar vond het fysieke contact niet zo prettig. Mijn sensei gaf mij de tip om Kendo eens te proberen. Na een beginnerscursus gevolgd te hebben in Arnhem was ik laaiend enthousiast. Daarna heb ik me volledig op Kendo gestort."

LIEFDE Na een half jaar Kendo beoefend te hebben wordt Fleur voorgesteld aan Patrick, haar toekomstige man. Fleur: ,,Ik vond hem gelijk al leuk, maar ze zeiden dat hij tegen iedereen zo aardig deed, en ik daar dus verder maar niets achter moest zoeken. Toch gingen we een keer samen sushi eten en meer bleek er niet nodig". Inmiddels wonen Fleur en Patrick al jaren in Houten en is hun relatie gezegend met zoon Casper (6).

BAAN Fleur heeft zich als doel gesteld om met lef en enthousiasme te werken aan een toekomstbestendige groene wereld. Fleur: ,,Ik heb iets met natuur en vind dat we daar goed voor moeten zorgen. Toen ik nog kind was nam ik al verweesde eendjes en egeltjes mee naar huis om voor te zorgen. Ik heb ook overwogen om dierenarts te worden. De biodiversiteit in Nederland en de rest van de wereld holt achteruit. Ik wil daarom niet alleen de natuur beschermen maar ook natuur creëren. Ik houd van complexe vraagstukken en die kom ik in mijn functie van beleidsadviseur SNL bij Natuurmonumenten volop tegen."

WK Kan Fleur ook meekomen op een Wereld Kampioenschap? Fleur:,,Jazeker, al is het niveau van de Japanners toch net iets beter. We kunnen ze goed partij geven, maar delven meestal toch het onderspit. Het verschil zit hem er in dat Kendo in Japan een veel voornamer plek in het leven inneemt, het is daar onderdeel van de cultuur. In Japan wordt Kendo onderwezen op de scholen en zijn er professionele Kendoka's,  bedrijven hebben een eigen Dojo en een bedrijfsteam. Wij trainen 3 x per week terwijl zij dat 2 x per dag doen. Het is eigenlijk bizar dat wij toch zover kunnen komen."

EFFECT Wat is het effect van Kendo? Fleur: ,,Door Kendo wordt je strategischer, doelgerichter. Ik heb mezelf beter leren kennen, ben assertiever geworden en weerbaarder. Ik heb meer balans in mijn leven en voel respect naar iedereen. Het heeft me echt verrijkt als mens."

DROOM Fleur: ,,Onze droom is om in Houten een eigen dojo te starten. Daarvoor zijn we in overleg getreden met Sportpunt Houten, maar dat heeft concreet nog niets opgeleverd. We hebben een zaal nodig met een houten vloer en een hoog plafond. Er zijn meer mensen in Houten die aan Kendo doen. We verwachten dat we snel zo'n 30 leden kunnen hebben en snel verder zullen groeien als meer mensen ontdekken hoe leuk het is om Kendo te beoefenen. Over 1,5 jaar mag ik opgaan voor de 6de dan en zal ik ook sensei worden. Ik zou het geweldig vinden om met Kendo het leven van andere mensen te gaan verrijken."