• Janet van Woudenberg tijdens de wedstrijd in Elsinore.

    Bert van Woudenberg

Een marathon vindt ze saai; ze houdt van afwisseling

HOUTEN "Ik vind het zo afwisselend. Ik zou geen marathon willen lopen, dat vind ik saai." Triatlete Janet van Woudenberg (68) werd op 18 juni 2017 in het Deense Elsinore voor de derde achtereenvolgende keer Europees Kampioen Ironman en liet met een tijd van 6.34.39 de Engelse Paula Mc Cann, die tweede werd, bijna vijftig minuten achter zich. Dit jaar zal Janet ook deel gaan nemen aan het WK Ironman dat 9 september in Chattanooga in de VS zal worden gehouden. Janet is heel blij met de ondersteuning die ze van Piazza Sports krijgt.

John van Amerongen

Janet wil altijd graag winnen. "Daar ga ik voor en zo niet, dan is een ander beter. Normaal heb je dat niet, zo'n verschil." Janet werd in haar leeftijdscategorie (65-69) voor het derde opeenvolgende jaar Europees kampioen Iron man 70.3. Janet liet ook veel jongere deelnemers achter zich. Iron man 70.3 is 70.3 mijl en staat ook bekend als halve triatlon. De wedstrijd start met 1.9 km zwemmen, 90 km fietsen en een afsluitende halve marathon. Het zeewater was slechts 15,5 graden, een glooiend terrein, wind en het was met 27 graden erg warm. Janet gaat in september voor de 5e keer deelnemen aan een WK. Ze nam tot nu toe drie keer deel aan het EK en was daarin dus zeer succesvol.

Janet is triatlete geworden doordat haar zoon, die in Amerika woont, haar aanmoedigde een kleine triatlon te doen. Ze was toen op vakantie in Amerika en besloot de uitdaging aan te gaan. "Ik heb geen fiets", zei ze. "Je kunt vast wel ergens een fiets lenen", zo zei haar zoon. Janet leende een fiets en nam deel aan de wedstrijd en won. "Zo ben ik begonnen, overal haalde ik eerste prijzen." Vroeger heeft ze gevoetbald. Toen ze nog werkte, fietste ze altijd naar haar werk. Ze is met de sport begonnen toen ze met werken was gestopt. Ze doet het nu zo'n 8 jaar met veel plezier. Ze werd op het Sportgala Houten al eens verkozen tot Sportvrouw van het jaar 2014. "Ik heb geen trainer. Ik doe alles zelf." Haar uitverkiezing tot sportvrouw van 2014 leverde haar een leuke prijs op. Een gratis jaarabonnement bij Piazza Sports. "De mensen bij Piazza zijn erg enthousiast over mijn prestaties." Bij Piazza hebben ze haar geholpen met het opstellen van trainingsschema's en ze hebben haar enkele oefeningen aangereikt om haar beenspieren sterker te maken. "Ik ben er heel blij mee."

MOEILIJKER Naarmate ze wat ouder wordt, merkt ze dat het wat moeilijker wordt. Maar met het tellen van de jaren komt ook het opschuiven naar een andere leeftijdsklasse en dat geeft weer nieuwe kansen. Dan is ze bijvoorbeeld weer eens de jongste in een leeftijdsklasse waar ze nu één van de oudsten in haar leeftijdsklasse is. Het zal moeilijk worden om het WK te winnen. Dat kent altijd een sterk deelnemers veld. Om deel te mogen nemen aan het WK moet je een wedstrijd gewonnen hebben. "Het zijn dus allemaal sterke deelnemers." Ze gaat nu voor de vijfde keer aan het WK deelnemen en was al eens 7e, 6e en twee keer 4e.Maar ook nu gaat ze voor de winst. Ze wil tenslotte altijd graag winnen. Bovendien heeft ze nog nooit een WK gewonnen.