• Debora Jille tijdens één van de wedstrijden op het Nationale Jeugd Kampioenschap Badminton.

    Alex van Zaanen

Debora Jille drievoudig kampioen: "Voor het eerst alledrie"

HOUTEN De Houtense Debora Jille (16) is in het laatste weekend van mei in drie categorieën Nationaal Jeugd Kampioene (NJK) geworden. Ze werd kampioen in de dubbel onder 19, in de mixed dubbel onder 17 en in de single onder 17. Een hele prestatie wanneer je er vlak daarvoor drie maanden uit bent geweest door blessures.

John van Amerongen

Het was de eerste keer dat ze in de single won. ,,De eerste keer alle drie de onderdelen." Omdat haar dubbelpartner een jaar ouder is, moet ze dan onder 19 spelen. Op zondag waren de halve finales. Eerst halve finale mix, toen single en toen halve finale dubbel. ,,Wel fijn. Single is het lastigste onderdeel, meer tegenstand. Het kwam voor mij wel goed uit."

BLESSURE Ze was er lang uit doordat ze in november bij een training door haar enkel ging. Na een blessure bouwen spelers weer op met dubbel en mix spelen. ,,Ik moest in de single echt weer in mijn ritme komen. Dat maakt het dan heel speciaal als je wint."

Het Nationaal Jeugd Kampioenschap werd gespeeld in een afvalschema. ,,Je mag niks verliezen, anders ben je de sjaak."

Bij de dubbel en mix werden alle wedstrijden in twee sets gewonnen. ,,We waren twee keer als hoogste geplaatst. Iedereen verwachtte dat we gingen winnen, maar dan moet je het nog wel even doen."

KAMPIOENSTITELS Ze was eerder kampioene in de dubbels. Nu in totaal drie keer kampioene in de mixed dubbel: 2014,2015 en 2016. Nu in totaal twee keer kampioene in de dubbel: 2014 en 2016. Nu voor het eerst in 2016 kampioene in de single. In de mix was ze drie keer kampioene met dezelfde partner. Daarmee reikte ze ook nog tot in de kwartfinale van de afgelopen Europese Jeugd Kampioenschappen. ,,Best een goede prestatie voor Nederlandse badmintonners."

NATIONALE SELECTIE Ze is rond haar 7e begonnen en badmintont al bijna 10 jaar. Ze is de jongere zus van Ruben Jille die enkele jaren geleden de OLVB Sportprijs won voor sporttalent. Haar twee broers gingen eerst badmintonnen. Ik begon met tennissen. Toen Ruben op badminton ging, ging ze het zelf ook maar proberen. Badminton vindt ze leuker dan tennis.

Ze speelt nu alweer bijna vier jaar in de Nationale selectie. ,,Je speelt toernooien. Je wordt gescout. Zo rol je er eigenlijk een beetje in als je goed genoeg bent."

Over het NJK: ,,Ik wist dat ik van een groot deel kon winnen." Ze heeft één jaar bij badmintonvereniging Houten competitie gespeeld, maar ging al snel naar de badmintonacademie in Amersfoort waar haar broers trainden. ,,Betere training, samen met mijn broers. Ik speel nog steeds bij Amersfoort."

OLYMPISCHE SPELEN Ze vindt badminton leuk. ,,Omdat het een complexe sport is. Fysiek, mentaal als conditioneel moet je erg sterk zijn. Techniek is heel belangrijk. Het is heel snel. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten te maken." Het ultieme doel voor een badmintonner is deelname aan de Olympische spelen, zo legt ze uit. ,,Dat wil ik wel proberen te bereiken door hard te trainen en veel toernooien te spelen."