• Claudia en José hebben er een leuk evenement van gemaakt.

    Richard Thoolen

De G van Genieten

HOUTEN Afgelopen vrijdag vond voor de derde maal de Beweeg & Beleefdag plaats. Deze dag werd georganiseerd door Sportpunt Houten  met als thema:  het aangepast sport- en beweegaanbod in Houten en omgeving.

Richard Thoolen

AANGEPASTE SPORT Claudia van Mechelen en José van Laarhoven van Sportpunt Houten hadden de dag goed voorbereid. Er werden proeflessen gegeven in verschillende sporten, afgestemd op de mogelijkheden van de doelgroep. Om aan te geven dat er een aangepaste vorm voor een sport is ontwikkeld wordt deze voorafgegaan door para, G- of S-.  Men kon kennis maken met Paravolleybal, Sportmix, S-Judo, G-voetbal, G-Hockey, G-Korfbal, zwemmen, paardrijden, rolstoeltennis, dance power en snorkelen. Dit uitgebreide aanbod is mede tot stand gekomen door participatie van sportverenigingen in Houten en omgeving. Naast sport- en beweegaanbod was er ook informatie te krijgen over alle aspecten waar mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking mee te maken krijgen.

MEER IN HET GEVOEL Tussen alle bezoekers kon men ook wethouder Jocko Rensen ontwaren. Rensen deed mee aan een clinic G-hockey. Geconcentreerd voerde hij een slalom uit met een bal aan de stick om dan af te ronden met een schot op doel. Na afloop van de clinic gaf hij zijn visie op het evenement. Rensen: "Deze opzet biedt een goede combinatie tussen informatievoorziening en de zorgfunctie. Deze groep heeft bijzondere aandacht nodig. Hier kunnen ze dat bieden en ze alle ruimte geven om hun mogelijkheden te ontdekken "  Opeens bukt Rensen waarna een frisbee zich achter hem tegen de muur stort. De frisbees worden bij een stand als gadget uitgereikt en veel jongeren hebben dat ontdekt en gooien er lustig op los. Rensen komt weer overeind en gaat onverstoorbaar verder. "Ik heb laatst zelf meegedaan met een G-wedstrijd en heb duidelijk verschil gemerkt in beleving. G-sporters zijn veel puurder, zitten meer in het gevoel. Het gaat bij hen niet om het winnen, maar veel belangrijker is het samen spelen."

ZICHTBAAR ZIJN Deelneemster Talisa staat bij de kraam van Reinaerde. Zij heeft geen idee waarom zij de naam Talisa heeft gekregen of wat het betekent. Een behulpzame werkman zoekt het voor haar op. Talisa blijkt uit het Afrikaans te stammen en betekent "Gewijd aan God".  Talisa: "Wauw. Dat wist ik niet. Dat vind ik wel heel mooi."  Glunderend vertelt ze vervolgens over de kinderdagcentra waar ze regelmatig verblijft. Je moet zeggen dat ze daar logeert en mag niet zeggen dat ze daar woont, want wonen doet ze bij haar ouders. De organisatie heeft geregeld dat alle medewerkers lasagne kunnen eten. Deze is bereid  in Reinaerde Eetatelier door mensen met een beperking, wat voor de smaak geen verschil maakt. Tijdens de maaltijd geeft José verdere toelichting: "Het is een doelgroep die moeilijk te bereiken valt. Je krijgt altijd te maken met ouders of begeleiders  en moet dus ook rekening houden met hun agenda. Het is echt iets van de lange adem. Maar door zoveel mogelijk zichtbaar te zijn weten we steeds meer resultaat te boeken."

Voor meer informatie kunt u Special Sports op de website www.sportpunthouten.nl  bezoeken.