• Hoofdnummer 'De Oude Vieren' werd al 133 keer verroeid. altijd gaan zwemmers naar de winnende boot.

    John van Amerongen

Dames roeien voor het eerst om goud op Varsity

HOUTEN Zes damesploegen zullen zondag 9 april sportgeschiedenis schrijven op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. 'De Dames Vier' staat dit jaar voor het eerst in de historie van roeiklassieker de Varsity op het programma als hoofdnummer naast 'de Oude Vier', die inmiddels al 133 edities door de beste herenploegen van het land werd verroeid. Hiermee krijgt het damesroeien in Nederland een nieuw podium.

Olympiër Ilse Paulis, die in Rio goud won in de twee-zonder-stuurman, zal aanstaand weekend ook meedingen om het eremetaal: "Het is een hele mooie waardering voor het vrouwenroeien. De tijd zal leren hoe de traditie zich vormt. Eigenlijk hoop ik dat we dit jaar een goed voorbeeld kunnen neerzetten. Iets wat motiveert en inspireert. Het wordt hoe dan ook een historische Varsity."

HOOGSTE TIJD Volgens de organisatie is de tijd rijp. "Het is de hoogste tijd voor een volwaardig dameshoofdnummer. Het niveau is enorm gestegen, getuige de medailles in Rio. Daarnaast willen we een voorbeeld stellen binnen de sportwereld: de wedstrijden zijn net zo spectaculair, ongeacht geslacht", aldus Marnix Reijgersberg, president van de organiserende Koninklijke Nederlandse Studentenroeibond.

De Dames Vier wordt verroeid over een afstand van twee kilometer in een vier-zonder-stuurman. Hierin verschilt dit hoofdnummer van de Oude Vier, waarbij drie kilometer wordt verroeid in een vier-mét-stuurman. De winnende ploeg ontvangt de erekrans uit handen van Joanneke Jansen, die vorig jaar namens Oxford de befaamde Boat Race in Londen won. Zij is dit jaar ambassadrice van de Dames Vier.

VARSITY De Varsity is de grootste studentenroeiwedstrijd van Nederland. Op 9 april 2017 zal op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten de 134ste editie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijd Varsity verroeid worden. Hierbij komen zo'n duizend roeiers in verschillende wedstrijden in actie om de eer van hun studentenstad en universiteit te verdedigen.

Het evenement is live te volgen via talkshow 'VarsiTV', deze zal vanaf zondag 10:00 uur op www.varsity.nl te bekijken zijn.

Tijdschema Varsity:

10.00 uur    Aanvang eerste voorwedstrijd

13.10 uur    Scheepvaartpauze

14.30 uur    Eerste start na de pauze

16.25 uur    Finale Dames Vier

17.00 uur    Finale Oude Vier

Het definitieve tijdschema verschijnt zaterdag ochtend op www.varsity.nl.